Ένταση στο Βερολίνο με αφορμή τη δημιουργία καταφυγίου για πρόσφυγες
Νέες αψιμαχίες σημειώθηκαν μεταξύ ακροδεξιών εξτρεμιστών και φιλελεύθερων στο Βερολίνο με αφορμή τη δημιουργία καταφυγίου για πρόσφυγες που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD) πραγματοποίησε διαδήλωση στην υποβαθμισμένη συνοικία Χέλεσντορφ κατά του καταφυγίου. Πάνω από 700 άτομα αντιτέθηκαν στην κίνηση των ακροδεξιών. Η αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει ένα νέο κύκλο επεισοδίων.
Νέες αψιμαχίες σημειώθηκαν μεταξύ ακροδεξιών εξτρεμιστών και φιλελεύθερων στο Βερολίνο με αφορμή τη δημιουργία καταφύγιου για πρόσφυγες που αναζητούν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία.
Η αστυνομία κατάφερε τελικά να αποτρέψει ένα δεύτερο κύκλο επεισοδίων ανάμεσα σε ακροδεξιούς και φιλελεύθερους στην υποβαθμισμένη συνοικία Χέλεσντορφ του ανατολικού Βερολίνου.
Με αφορμή τη δημιουργία ενός νέου ασύλου για μετανάστες στην περιοχή, το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD) πραγματοποίησε διαδήλωση που προσέλκυσε περίπου 150 άτομα.
Περισσότεροι από 700 διαδηλωτές αντιτέθηκαν στην κίνηση των ακροδεξιών, ανάμεσα τους και εκπρόσωποι του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), της Αριστεράς (Linke) και των Πρασίνων. Μετά τα επεισόδια της προηγούμενης βδομάδας -μεταξύ αυτών και ο σοβαρός τραυματισμός ενός αστυνομικού- οι δυνάμεις αστυνόμευσης στην περιοχή διπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες σημειώθηκε αύξηση ύψους 86,5% στην εισροή μεταναστών. Η αύξηση αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας καταυλισμών για τη στέγαση τους. Έτσι οι Αρχές καταφεύγουν σε λύσεις, όπως αυτή του πρώην σχολείου στο Χέλεσντορφ, που πλέον βρίσκεται στο κέντρο των διαδηλώσεων.
Ορισμένοι από τους πρόσφυγες που είχαν μετακομίσει εκεί έχουν ήδη τραπεί σε φυγή φοβούμενοι για τη ζωή τους.
Το NPD, σύμφωνα με το Spiegel, εκμεταλλεύεται την κατάσταση αυτή προκειμένου να προσελκύσει ως ψηφοφόρους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με τη εγκατάσταση περίπου 200 προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες στο νέο καταφύγιο.
Η βουλευτής των Πρασίνων Ρενάτε Κούναστ δήλωσε ότι η παρουσία όλων είναι σημαντική, καθώς έτσι αποδεικνύουν στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές ότι δεν έχουν καμία θέση εκεί. «Το κίνημα αυτό κατά των προσφύγων είναι ανεπίτρεπτο» δήλωσε προσθέτοντας ότι «είναι ανησυχητική η απήχηση των συνθημάτων που χρησιμοποιεί η ακροδεξιά στους κατοίκους της περιοχής».