«Μάθε, παιδί μου, γράμματα!»
Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι το πόσο καλά διαβάζει και μετράει κανείς στη σχολική του ηλικία αντικατοπτρίζει την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση στην ενήλικη ζωή του.
Από: Ζαχαρία Πηνελόπη
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την εθνική βρετανική μελέτη «National Child Development Study (NCDS)», η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη και αφορά περίπου 17.000 άτομα που γεννήθηκαν το 1958, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπίστωσαν ότι οι μαθησιακές ικανότητες στην ηλικία των 7 ετών μπορούν να καθορίσουν την επαγγελματική επιτυχία σε ώριμη ηλικία.
Αυτό που παρατήρησαν οι ειδικοί ήταν ότι από τους συμμετέχοντες όσοι στην παιδική τους ηλικία ήταν καλοί μαθητές και συγκέντρωναν υψηλές βαθμολογίες, στην ενήλικη ζωή τους είχαν κατακτήσει υψηλότερες θέσεις εργασίας, ικανοποιητικότερο μισθό και γενικά καλύτερο βιοτικό επίπεδο συγκριτικά με εκείνους που ήταν μέτριοι ή κακοί μαθητές.
Πιο συγκεκριμένα, είδαν ότι όσοι ήταν πιο προχωρημένοι στην ανάγνωση και την αριθμητική στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αμείβονταν με παχυλό μισθό στην ηλικία περίπου των 42 ετών, που άγγιζε τα 6.000 ευρώ.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές Στιούαρντ Ρίτσι και Τίμοθι Μπέιτς: «Σκοπός της έρευνάς μας ήταν να φέρουμε στην επιφάνεια τη σπουδαιότητα της γνώσης του σχολείου και το πόσο καθοριστική είναι για τη μετέπειτα εξέλιξή μας στη ζωή». Βέβαια, υπογραμμίζουν ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και το γονιδιακό μας προφίλ: «Και τα γονίδιά μας, βέβαια, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην επίδοσή μας στο σχολείο. Γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει και σε μια μελέτη σε δίδυμα αδέρφια, πιστεύοντας ότι αυτό αποτελεί τον πιο αξιόπιστο τρόπο για να διαπιστώσουμε την πραγματική επίδραση των γονιδίων σε δύο ανθρώπους που κατά τα άλλα μεγαλώνουν σε κοινό περιβάλλον και δέχονται την ανατροφή από τους ίδιους ανθρώπους».
imommy
- Μπραντ Πιτ: Συνεχίζονται τα γυρίσματα στην Ύδρα – Σε ποια άλλη πόλη της χώρας θα ταξιδέψει
- «Fake news»: Η ανάρτηση του Φρανσίσκο για τα σενάρια περί συμφωνίας με την Μπαρτσελόνα (pic)
- Θεσσαλονίκη: Λήστεψαν πεζούς με την απειλή χρήσης γκλοπ – Τρεις συλλήψεις
- Tα σενάρια αύξησης για τον κατώτατο μισθό
- Φτάνει! Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό της κομματικής φιλοδοξίας και του πολιτικού παιχνιδιού
- «Στον… αέρα ο Χεζόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης – Έχει πρόβλημα με τον Σκαριόλο»
- Ρωσία: Ποινική έρευνα για τον ιδρυτή του Telegram – Κατηγορείται για «διευκόλυνση τρομοκρατικών ενεργειών»
- Μποτιλιάρισμα σε Κηφισό και Αττική Οδό – Στο «κόκκινο» η κίνηση στους δρόμους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 24.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/yun-xu-qZFCovYUBSo-unsplash-136x85.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442