Νέα κυβέρνηση εκλέγουν, εν μέσω βίας, εκατομμύρια Πακιστανοί
Στις κάλπες προσέρχονται το Σάββατο εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Πακιστάν, προκειμένου να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει 600.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και στρατιώτες για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, όμως ήδη καταγράφηκαν οι πρώτες επιθέσεις με τουλάχιστον 11 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
Στις κάλπες προσέρχονται το Σάββατο εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Πακιστάν, προκειμένου να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει 600.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και στρατιώτες για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, όμως ήδη καταγράφηκαν οι πρώτες επιθέσεις.
Στο Καράτσι, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 21 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση που είχε στόχο έναν υποψήφιο του Εθνικιστικού Κόμματος Αουάμι (ΑΝΡ), ενώ στην Πεσαβάρ τραυματίστηκαν οκτώ άνθρωποι όταν εξερράγη βόμβα έξω από εκλογικό τμήμα γυναικών.
Ο υποψήφιος, που ήταν στόχος της επίθεσης στο Καράτσι, ανήκει στο κοσμικό κόμμα ΑΝΡ της εθνότητας Παστούν, από την οποία αντλούν κατά κύριο λόγο τους μαχητές τους οι Ταλιμπάν.
Η προεκλογική εκστρατεία, που διήρκεσε πάνω από έναν μήνα, κηλιδώθηκε τόσο από πολλαπλά περιστατικά βίας και βομβιστικές επιθέσεις, που κόστισαν τη ζωή σε 115 ανθρώπους, όσο και από την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, του Άλι Χάιντερ, υποψηφίου του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν (PPP).
Οι εκλογές του Σαββάτου αποτελούν πρωτοφανές φαινόμενο για τον πολιτικό βίο της χώρας, καθώς είναι η μοναδική φορά που μία κυβέρνηση θα διαδεχθεί μία άλλη, η οποία έχει προκύψει επίσης από δημοκρατικά διεξαχθείσα αναμέτρηση και η οποία συμπλήρωσε μία πλήρη κοινοβουλευτική θητεία.
Οι αρχές αναμένουν ευρεία συμμετοχή στην ψηφοφορία, καθώς πάνω από τους μισούς από τα 86 εκατ. των ψηφοφόρων χρησιμοποίησαν την ειδική υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων της κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να πληροφορηθούν για τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς τους.
Το μεσημέρι του Σαββάτου η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή είναι πολύ ενθαρρυντική, καθώς αγγίζει το 30% και αναμένεται να φτάσει το 60%.
Συνολικά, στις εκλογές κρίνονται 277 έδρες της Εθνοσυνέλευσης και 577 έδρες στα τοπικά Κοινοβούλια, όμως η αναμέτρηση αναβλήθηκε σε τουλάχιστον δύο εθνικές και τρεις επαρχιακές εκλογικές περιφέρειες για λόγους ασφαλείας.
Άλλες 70 έδρες της Εθνοσυνέλευσης και 151 έδρες των επαρχιακών Κοινοβουλίων έχουν κρατηθεί για να καταληφθούν από γυναίκες και θρησκευτικές μειονότητες, οι οποίες θα συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο βάσει ποσόστωσης, που προκύπτει με γνώμονα τις έδρες που θα κερδίσουν τα κόμματα.
Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης-Ναουάζ να προηγείται στην κούρσα για την εξουσία, ακολουθούμενο από το Τεχρίκ-ε-Ινσάφ του θρυλικού παίκτη του κρίκετ Ιμράν Χαν.
Το πρώην κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, του οποίου τα νήματα κινεί παρασκηνιακά ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, όπως και οι προηγούμενοι εταίροι του στην κυβέρνηση -το Εθνικιστικό Κόμμα Αουάμι και το Κίνημα Μουταχίντα Καούμι- εξέφρασαν παράπονα για αντικανονική διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς οι επιθέσεις των Ταλιμπάν τα παρεμπόδισαν να πραγματοποιήσουν κανονικά την προεκλογική τους εκστρατεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά
- Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν μονοκατοικία και πέρασαν εκεί το Πάσχα – Δύο συλλήψεις
- Η κουβέντα του ESPN για τον Αντετοκούνμπο: «Ήρθε η ώρα να φύγει»
- Στα «κάρβουνα» η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα – Σκάνδαλα, ενεργειακή κρίση και αστάθεια
- Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία στο Μενίδι
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές: Δεν είναι σκάνδαλα ενός απρόσωπου βαθέος κράτους αλλά του προσωπικού κράτους Μητσοτάκη
- «Έτριψε το αηδιαστικό αιδοίο της επάνω μου» – Η Ρούμπι Ρόουζ καταγγέλει την Κέιτι Πέρι για σεξουαλική επίθεση
- Τα must‑have προϊόντα για το απόλυτο no‑makeup makeup look
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442