
Hellastat: Περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης μεταλλικών κουφωμάτων
Η πτώση της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής ύφεσης επηρέασαν δυσμενώς της ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου το 2011, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat στην οποία εξετάζεται ο εγχώριος κλάδος των μεταλλικών κουφωμάτων. Αναλυτικά, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε περαιτέρω κατά 28,5%, στις 35.746 άδειες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 23,2 εκ. […]
Η πτώση της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής ύφεσης επηρέασαν δυσμενώς της ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου το 2011, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat στην οποία εξετάζεται ο εγχώριος κλάδος των μεταλλικών κουφωμάτων.
Αναλυτικά, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε περαιτέρω κατά 28,5%, στις 35.746 άδειες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 23,2 εκ. κυβ.μ. οικοδομικού όγκου (-38,2%). Η καθοδική πορεία εξακολούθησε και τους πρώτους 8 μήνες του 2012, όπου εκδόθηκαν συνολικά μόλις 16.718 άδειες, (-27,3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2011).
Επιπλέον, η στεγαστική πίστη στην οποία στηρίχθηκε η ζήτηση την τελευταία δεκαετία, πλέον υποχωρεί: το 2010 το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων μειώθηκε για πρώτη φορά κατά 0,3%, ενώ το 2011 ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε 2,9%. Η μειούμενη ζήτηση συνοδεύεται από κάμψη της παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου: το 2011 –βάσει του σχετικού δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ- σημειώθηκε υποχώρηση 21,6%, ενώ την περίοδο 2005-2011 η παραγωγή δεικνύει διαχρονική κάμψη με μέση ετήσια μείωση 8,9%.
Τέλος, ο κλάδος επιβαρύνεται από προβλήματα όπως: έλλειψη πιστοποίησης λόγω της ανεπαρκούς εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, ολιγάριθμο προσωπικό (έως 3 εργάτες) το οποίο εισέρχεται ως επί το πλείστον ανειδίκευτο κ.α. Θετική προοπτική για τις εταιρείες του κλάδου των μεταλλικών κουφωμάτων, θεωρείται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον» με δράσεις που σχετίζονται με την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με θερμομονωτικά και ηχομονωτικά προϊόντα, τοποθέτηση θερμομόνωσης κ.α.
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 66 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
-Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2011 υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά 15%, στο ύψος των 133,57 εκατ. ευρώ. Το 80% των εται-ρειών υπέστησαν μειωμένες Πωλήσεις, με τη μέση κάμψη να διαμορφώνεται στο -19,4%.
-Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη υποδιπλασιάστηκαν σε μόλις 4,19 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημιές διπλασιάστηκαν.
– Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών το 2011 μειώθηκε κατά 2,5 μονάδες, φτάνοντας στο 15,2%.
– Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ, εμφάνισαν σημαντική πτώση σε 2,6% και -9,7% αντίστοιχα.
-Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας διαμορφώθηκαν σε 1,53 και 0,95 αντίστοιχα.
-Το εκτεταμένο διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων (6,5 μήνες) και οι αργοί ρυθμοί διακίνησης Αποθεμάτων (5 μήνες) διαμόρφωσαν τον Εμπορικό Κύκλο του δείγματος στις 142 ημέρες.
-Ο δείκτης των Ξένων ως προς τα Ίδια Κεφάλαια παρέμεινε σταθερός στο 1,2 προς 1.
-Τα ιδιαίτερα χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας διαμόρφωσαν τη μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) στο -10,1%, από οριακά αρνητικό επίπεδο το προηγούμενο έτος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)



![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442