«Πριγκίπισσες της Μεσογείου» καταφθάνουν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Τις «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» υποδέχεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για μία ξεχωριστή έκθεση που στόχο έχει να αναδείξει τη μεσογειακή διάσταση του ρόλου των γυναικών στην αυγή της Ιστορίας, δηλαδή από τον 10ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα π.Χ. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2013, θα παρουσιαστούν 24 σύνολα από ταφές γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία.
Τις «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» υποδέχεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για μία ξεχωριστή έκθεση που στόχο έχει να αναδείξει τη μεσογειακή διάσταση του ρόλου των γυναικών στην αυγή της Ιστορίας, δηλαδή από τον 10ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα π.Χ.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 24 σύνολα από ταφές γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία.
Μέσα από τις ταφές που έχουν επιλεχθεί, η συγκέντρωση πλούτου και κτερισμάτων από τη μια μεριά αλλά και η συγγένεια των ταφικών εθίμων από την άλλη, δημιουργούν ένα ιδεολογικό ρεύμα και μια κοινωνική διάσταση, καθώς φαίνεται ότι οι γυναίκες αυτές υψηλού κύρους στις κοινωνίες τους, υπήρξαν φορείς μεταφοράς πολιτισμικών και ιδεολογικών στοιχείων.
Η επιλογή με αντικείμενα από συγκεκριμένες υπαρκτές γυναίκες (δηλαδή όχι μυθικές ή άλλες μορφές) είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της έκθεσης καθώς δίδει μια πραγματική, χειροπιαστή διάσταση όπου πρωταγωνιστούν συγκεκριμένες νεκρές και επομένως, το ανθρώπινο στοιχείο είναι καθοριστικό.
Δίδεται έτσι η ευκαιρία να συζητηθούν ερμηνευτικά ζητήματα και προσεγγίσεις του γυναικείου ρόλου στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, μέσα από απτά στοιχεία.
Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την Ιταλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι χώρες του Κόλπου εξετάζουν στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο κατά του Ιράν – Ίσως μετέχουν ήδη…
- Νέα απάτη με SMS για το Fuel Pass – Τι θα πρέπει να προσέξετε
- Μονακό: Επιστρέφει στις προπονήσεις ο Μίροτιτς ενόψει Παναθηναϊκού
- Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του «δράκου» του Πειραιά
- Ντόναλντ Τραμπ στο Graceland: Όσα είπε για τον Έλβις Πρίσλεϊ
- Αλέξης Χαρίτσης: Η επιστολή παραίτησης από πρόεδρος της Νέας Αριστεράς




