
Πιέσεις στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα λόγω της αστάθειας στην Ελλάδα
Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν περισσότερο την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν επενδύσεις που θεωρούν υψηλού κινδύνου, μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και την αναμενόμενη προκήρυξη νέων εκλογών στην Ελλάδα. Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Γαλλία άντλησε 7,996 δισεκατομμυρίων ευρώ, με μειωμένο επιτόκιο έναντι αντίστοιχων προηγουμένων δημοπρασιών
Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν περισσότερο την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν επενδύσεις που θεωρούν υψηλού κινδύνου, μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και την αναμενόμενη προκήρυξη νέων εκλογών στην Ελλάδα.
Η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε περισσότερο από 10 μονάδες βάσης στο 6,51%, ενώ αντίστοιχη αύξηση σημείωσε και η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων που διαμορφώθηκε στο 6,15%.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι είναι πιο πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.
«Η νέα αξιολόγηση της πιθανότητας να φύγει η Ελλάδα από την ΟΝΕ οδήγησε σε μία μεγάλη διεύρυνση της διαφοράς των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, δείχνοντας ότι τα μακροχρόνια κεφάλαια εγκαταλείπουν την περιφέρεια της Ευρώπης», αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους πελάτες της.
Οι επενδυτές στρέφονται πλέον στα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια – όπως τα γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα, το δολάριο και το γεν – που καταγράφουν κέρδη. Σημειώνεται ότι η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων κινείται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,45%.
Η φυγή των επενδυτών από τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας πιέζει και την ισοτιμία του ευρώ, η οποία υποχώρησε για λίγο κάτω από το επίπεδο των 1,27 δολαρίων (πρόκειται για χαμηλό τετραμήνου) για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 1,2732 δολάρια.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Γαλλία άντλησε 7,996 δισεκατομμυρίων ευρώ, με μειωμένο επιτόκιο έναντι αντίστοιχων προηγουμένων δημοπρασιών, κατά την πρώτη έκδοση χρέους μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη θέση του προέδρου της δημοκρατίας.
Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ότι θα αντλήσει ποσό ύψους μεταξύ 7 και 8 δισ. ευρώ, μέσω τεσσάρων διαφορετικών δημοπρασιών. Τα επιτόκια των εκδόσεων αυτών ήσαν μειωμένα σε σύγκριση με εκείνα αντίστοιχων δημοπρασιών που είχαν πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου φέτος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Ισπανία: Νέα πανωλεθρία για τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ σε τοπικές εκλογές – Μεγάλη αύξηση για την Ακροδεξιά
- Σχέση: Τι κάνεις όταν «χάνεσαι» στη μετάφραση;
- Αρκάς: Η καλημέρα του Φεβρουαρίου
- Ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων – Πώς θα «κλειδώσουν» έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ
- Σε κρίσιμη κατάσταση το κοριτσάκι που έπεσε σε σιντριβάνι στην Καλλιθέα – Της έκαναν ΚΑΡΠΑ επί 40 λεπτά
- Συνταγές: Street food από σπίτι
- Ιαπωνία: Μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Τακαΐτσι
- Το κλειδί για να βγάλεις χρήματα από τον χρυσό είναι η αστάθεια, λέει έμπορος πολύτιμων μετάλλων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442