Στο εδώλιο ο Κενάν Εβρέν για το πραξικόπημα του 1980
Εγκλήματα κατά του κράτους κατηγορούνται ότι διέπραξαν ο Τούρκος πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που έκανε το πραξικόπημα του 1980, και ο τότε αρχηγός της Αεροπορίας απόστρατος πτέραρχος Ταχσίν Σαχίνκαγια. Τουρκικό δικαστήριο επικύρωσε το κατηγορητήριο σε βάρος τους, που συντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή δίκης. Σε περίπτωση καταδικαστούν αντιμετωπίζουν την ποινή των ισοβίων.
Εγκλήματα κατά του κράτους κατηγορούνται ότι διέπραξαν ο Τούρκος πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που έκανε το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980, και ο τότε αρχηγός της Αεροπορίας απόστρατος πτέραρχος Ταχσίν Σαχίνκαγια.
Τουρκικό δικαστήριο επικύρωσε το κατηγορητήριο σε βάρος τους, που συντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή δίκης. Σε περίπτωση καταδικαστούν αντιμετωπίζουν την ποινή των ισοβίων.
Την περασμένη εβδομάδα, τριάντα και πλέον χρόνια μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ο ειδικός εισαγγελέας Χουσεΐν Γκιορουσέν ανακοίνωσε ότι ο ειδικός ανακριτής που ερευνούσε την υπόθεση παραπέμπει σε δίκη τόσο τον Εβρέν όσο και τον Σαχίνκαγια και προτείνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Ο 94χρονος σήμερα Κενάν Εβρέν, αφού παρέμεινε επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος μέχρι το 1983, έγινε στη συνέχεια ο 7ος πρόεδρος της Τουρκίας.
Μαζί με τους Εβρέν και Σαχίνκαγια πρωταίτιοι του πραξικοπήματος ήταν άλλοι τρεις στρατηγοί, οι τότε αρχηγοί Στρατού, στρατηγός Νουρετίν Ερσίν, Ναυτικού, ναύαρχος Νεζάτ Τουμέρ, και Χωροφυλακής, στρατηγός Σεντάντ Τζελάσουν, οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή.
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανάκριση για τις κατηγορίες βασανισμού πολιτών από το καθεστώς Εβρέν.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση Εργκενεκόν διέταξε τη σύλληψη του στρατηγού εν αποστρατεία Χουρσίτ Τολόν, πρώην διοικητή της 1ης Στρατιάς Αιγαίου.
Η εισαγγελική εντολή δόθηκε δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του πρώην αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας