Τρόπους για να αποφύγει τις γραπτές δεσμεύσεις προς τις Βρυξέλλες εξετάζει η ΝΔ
Το κατηγορηματικό «όχι» του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην αξίωση των Βρυξελλών να δεσμευθεί εγγράφως ότι στηρίζει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και τη νέα δανειακή σύμβαση για τη χώρα μας θεωρείται ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει η ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και της σύνθεσης της κυβέρνησης συνεργασίας. Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο αυτό, δύο είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της Κομισιόν και της ΝΔ, με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης.
Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο αυτό, δύο είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της Κομισιόν και της ΝΔ, με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης.
Σύμφωνα με το Βήμα, η μία λύση που εξετάζεται είναι αντί για επιστολή προς τους εταίρους οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων που θα στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας να δώσουν γραπτή εντολή στον νέο πρωθυπουργό να εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Μία δεύτερη επιλογή που μελετούν στελέχη της ΝΔ, σύμφωνα με τα Νέα, είναι να στείλει η νέα κυβέρνηση γραπτές διαβεβαιώσεις προς τις Βρυξέλλες.
Επίσης, με δεδομένη τη ρητή αναφορά του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης συνδέεται άμεσα με τις γραπτές δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν ότι αν υπάρξει προσωρινό μπλόκο στην αποδέσμευση της δανειακής δόσης, αυτό θα αρθεί από τη στιγμή που η Βουλή θα εγκρίνει τη νέα σύμβαση με τη στήριξη και της ΝΔ, το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Κατά τη Λεωφόρο Συγγρού, το χρονοδιάγραμμα αυτό προφυλάσσει τη χώρα και από τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, εάν οι Βρυξέλλες εξακολουθήσουν έως τότε να επιδιώκουν την έγγραφη δέσμευση του κ. Σαμαρά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Καλά Χριστούγεννα Παναθηναϊκέ μου! Πάντα δίπλα σου»: Το βίντεο της πράσινης ΠΑΕ
- Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν – Πρακτικές συμβουλές για τους καταναλωτές
- Ευρώπη: Δεύτερη από το τέλος η Ελλάδα στους πραγματικούς μισθούς – Οι προβλέψεις για το 2026
- Ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ και η επιμονή ότι πολιτική σημαίνει ανατροπή
- Τι ισχύει με το συμβόλαιο του Κλοπ – Μπορεί να επιστρέψει στους πάγκους;
- Σοβαρές ζημιές από τη έντονη κακοκαιρία σε πολυκατοικία στον Άλιμο – Κατέρρευσε μάντρα
- Mick Abrahams – Πέθανε ο (αρχικός) κιθαρίστας των Jethro Tull σε ηλικία 82 ετών
- Ο Μητροπολίτης Κοζάνης «ξαναχτυπά»: Στο στόχαστρο όσοι υιοθετούν ζώα και τα ρούχα των κοριτσιών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442