Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη προσφυγή κατά του έκτακτου τέλους ακινήτων
Με αγωγές απαντούν οι φορολογούμενοι στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που έχει συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η πρώτη προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», μεμονωμένους πολίτες και εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης, προβάλλει 10 συνταγματικές ενστάσεις και τρεις παραβάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σύμφωνα μάλιστα με το σωματείο, με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ η προσφυγή εισάγεται κατεπειγόντως για συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου.
Με αγωγές απαντούν οι φορολογούμενοι στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που έχει συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η πρώτη προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απότο σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», μεμονωμένους πολίτες και εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης, προβάλλει 10 συνταγματικές ενστάσεις και τρεις παραβάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Σύμφωνα με το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), εισάγεται κατεπειγόντως για συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου.
Το Σωματείο αναφέρει ότι απόφαση αυτή σημαίνει τα εξής: α) Το Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτηρίζει το ζήτημα ως «μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας», καθ’ όσον αφορά το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας. β) Η συζήτηση (εκδίκαση) της υπόθεσης θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή πιθανότατα εντός των επομένων δύο ή τριών μηνών.
«Η εξέλιξη αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, αφού σημαίνει ότι, θα υπάρξει οριστική (οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι οριστικές) απόφαση επί του ζητήματος, εντός των επομένων τεσσάρων ή πέντε μηνών. Αυτό βεβαίως, στην παρούσα φάση, δεν ακυρώνει το μέτρο της Κυβέρνησης, πλην όμως θα αποσαφηνισθεί για το εάν θα ισχύσει και στα επόμενα χρόνια, όπως έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση» τονίζει το σωματείο.
Στην προσφυγή που κατατέθηκε, προβάλλονται 10 συνταγματικές ενστάσεις και τρεις παραβάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Παράλληλα ζητείτο να γίνει «πρότυπη (πιλοτική) δίκη» στην Ολομέλεια ΣτΕ για να κριθεί το ταχύτερο δυνατό αν το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό πριν οι πολίτες υποχρεωθούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες δόσεις ή πριν τους κοπεί το ρεύμα (σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής).
Ανάμεσα στις αντισυνταγματικότητες συγκαταλέγονται η προσβολή του πυρήνα της ιδιοκτησίας, η εσφαλμένη επιλογή κριτηρίων για τη φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη, η παράβαση της ελευθερίας των συναλλαγών και η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συνεπάγεται η οικονομική εξαθλίωση (με έμμεση δήμευση της ακίνητης περιουσίας, εξαναγκασμό πώλησής της κ.λπ.) στην οποία οδηγούν τα αλλεπάλληλα χαράτσια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών προκαλώντας προβλήματα επιβίωσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- UBS Sees Greek Banks as Undervalued, Raises Price Targets
- Μπακς – Θάντερ 102-122: Ήττα για τα «Ελάφια» παρά τη «γεμάτη» εμφάνιση του Αντετοκούνμπο (vid)
- Κακοκαιρία: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική
- Η «ανάπτυξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκαλύψει τον πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της χώρας
- Επιστροφή στην ευρωπαϊκή «δράση» για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
- Ήθελα να του ρίξω γροθιά στο πρόσωπο: Η περίεργη χημεία των Μάθιου ΜακΚόναχι και Γούντι Χάρελσον στο True Detective
- Super Technologies: Μια επένδυση-σταθμός που αλλάζει τον χάρτη του iGaming στην Ελλάδα
- Ιδεολογία και πραγματικότητα στην εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442