Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Κοινωνική ευαισθησία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζητά πλέον και ο ΣΕΒ

«Οι οικονομικοί στόχοι και τα μέτρα για την επίτευξή τους επηρεάζουν άμεσα τις ζωές ανθρώπων που δεν έχουν τη βούληση ή τη δυνατότητα να αλλάξουν με τους ρυθμούς που επιβάλλει ο άτεγκτος οικονομικός ορθολογισμός» αναγνώρισε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, και κάλεσε τους εταίρους να λάβουν υπόψη τις επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις των αναγκαίων αλλαγών κατά τη συνάντησή του με Γερμανούς δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στα όσα έχει μέχρι σήμερα πετύχει η Ελλάδα, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ, καθώς η χώρα μας «αποτέλεσε το πειραματόζωο μίας ανέτοιμης και δομικά απαράσκευης για παρόμοιες κρίσεις κοινοτική Ευρώπη».

«Οι οικονομικοί στόχοι και τα μέτρα για την επίτευξή τους επηρεάζουν άμεσα τις ζωές ανθρώπων που δεν έχουν τη βούληση ή τη δυνατότητα να αλλάξουν με τους ρυθμούς που επιβάλλει ο άτεγκτος οικονομικός ορθολογισμός» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, και κάλεσε τους εταίρους της Ελλάδας και τη Γερμανία να λάβουν υπόψη τις επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Η σύσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προέρχεται από έναν υπέρμαχο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε ακόμη στα όσα σημαντικά έχει μέχρι σήμερα πετύχει η Ελλάδα, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς η χώρα μας «αποτέλεσε το πειραματόζωο μίας ανέτοιμης και δομικά απαράσκευης για παρόμοιες κρίσεις κοινοτική Ευρώπη».

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συνάντηση της διοίκησης του ΣΕΒ με ομάδα 35 Γερμανών δημοσιογράφων, που βρίσκονται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ομιλία του ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας και το σύνολο της κοινωνίας πληρώνουν το κόστος της ολιγωρίας που επέδειξε η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που είχαν να κάνουν με τον περιορισμό του όγκου και του παρεμβατισμού του κράτους γεγονός που οφείλεται -κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ- στο ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι εκ γενετής πελατειακό και κρατικίστικο.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ούτε να υποβαθμίζεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά και επώδυνα βήματα μέσα στους τελευταίους 20 μήνες.

«Δεν υπάρχει άλλο κράτος που να μείωσε το έλλειμμα κατά 7 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ εν μέσω ύφεσης που σωρευτικά έφτασε το 10% μέσα σε δύο χρόνια».

Προειδοποίησε παράλληλα ότι η κρίση που βιώνει εδώ και είκοσι μήνες ο ελληνικός λαός, δοκιμάζει τις κοινωνικές αντοχές και την κοινωνική συνοχή, ενώ επεσήμανε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, καθώς η χώρα μας «αποτέλεσε το πειραματόζωο μίας ανέτοιμης και δομικά απαράσκευης για παρόμοιες κρίσεις κοινοτική Ευρώπη».

Ο κ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε τέλος ότι η ΕΕ είτε θα μεταλλαχθεί δημιουργικά σε μία πραγματική οικονομική και πολιτική ένωση, ή θα αντιμετωπίσει την αποτυχία του εγχειρήματος του ευρώ και μία βαθιά υπαρξιακή κρίση.

Επιπλέον, ο ΣΕΒ παρουσίασε στους Γερμανούς δημοσιογράφους τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης McKinsey για το αναπτυξιακό σχέδιο με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο