Συνδυάστε ξεκούραση και δημιουργικότητα με μια απόδραση λίγων ημερών στη μαγευτική ορεινή Αρκαδία στο χωριό Δήμητρα Γορτυνίας. Μυηθείτε στην παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη τέχνη της ταπισερί-διακοσμητικής υφαντικής, συμμετέχετε στην μαγευτική διαδικασία της βαφής νημάτων, χαλαρώστε με περιπάτους στο φαράγγι του ποταμού Λάδωνα, δοκιμάστε τη βιολογική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα.
Που θα πάτε; Θα φιλοξενηθείτε στον παραδοσιακό ξενώνα «Το σπίτι της Θεώνης», ένα τριώροφο πετρόκτιστο αρχοντικό του 1850, στο μοναδικό περιβάλλον της ορεινής Αρκαδίας. Ο ξενώνας αναπαλαιώθηκε πρόσφατα με πολύ μεράκι διατηρώντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Είναι Α’ κατηγορίας με καθιστικό και τραπεζαρία στο ισόγειο, ενώ τα δωμάτιά του είναι εξοπλισμένα με ατομικό μπάνιο, καλοριφέρ, τηλεόραση και θέα στο φαράγγι του Λάδωνα.
Πως γίνονται τα μαθήματα Τα μαθήματα έχουν τη μορφή ανοιχτού εργαστηρίου και περιλαμβάνουν την ταπισερί-υφαντική και τις φυτικές βαφές. Μπορούν να τα παρακολουθήσουν τόσο αρχάριοι όσο και προχωρημένοι ενώ ο καθένας συμμετέχει ανάλογα με το ενδιαφέρον του και την επιθυμία του. Τι θα κάνετε:
Θα γνωρίσετε τα υλικά (τελάρο-αργαλάκι, νήματα)
Θα μπείτε στη διαδικασία της ύφανσης και θα δημιουργήσετε τις πρώτες απλές ταπισερί (τις οποίες θα πάρετε μαζί μας ως ενθύμιο).
Θα πάρετε μέρος στη συλλογή του βαφικού υλικού με περιήγηση στο φαράγγι του ποταμού Λάδωνα και στη μαγευτική διαδικασία της βαφής των νημάτων σε διάφορα χρώματα (προαιρετικό).
Ο Δάσκαλος Τα μαθήματα γίνονται από τον καλλιτέχνη της ταπισερί Στάθη Κατσαρέλη, ο οποίος από το 1981 ασχολείται ενεργά με την τέχνη του, εμπνεόμενος τόσο από τον σύγχρονο καλλιτεχνικό προβληματισμό όσο και από τη σοφία μιας μακράς παράδοσης της τέχνης της ταπισερί. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Τι θα τρώτε; Η κουζίνα βασίζεται στις ποιοτικές πρώτες ύλες, όλα βιολογικά και επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα. Όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού, π.χ. στο ζύμωμα του ψωμιού, στη δημιουργία μιας πίτας ή ενός γλυκού. Το ψωμί είναι ζυμωμένο στο χέρι μόνο με προζύμι ή ελάχιστη μαγιά φτιαγμένο από σιτηρά αλεσμένα σε νερόμυλο, τα τυριά προέρχονται από ένα εργαστήριο μικρής παραγωγής στη Νάξο ενώ οι μαρμελάδες άγρια φρούτων είναι από την Ευρυτανία.
Πόσο κοστίζει; Το κόστος του προγράμματος για το τριήμερο Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή είναι €280, ενώ για μια εβδομάδα είναι €800 και περιλαμβάνει: τις διανυκτερεύσεις σε δίκλινα δωμάτια, τα μαθήματα, τα υλικά διδασκαλίας και πλήρη διατροφή. Όσοι δεν θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα έχουν έκπτωση 25%.
Πότε γίνονται; Τα μαθήματα γίνονται όλους τους μήνες του 2011 εκτός Αυγούστου.
Άλλες δραστηριότητες Υπάρχει η δυνατότητα να δραστηριοποιηθείτε και με: ράφτινγκ, κανόε-καγιάκ, πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού και τοξοβολία.
Πώς μπορείτε να έρθετε Η άφιξη στον ξενώνα γίνεται με δικό σας αυτοκίνητο ακολουθώντας τις ακόλουθες οδηγίες ή με το ΚΤΕΛ ή με κάποιον άλλον από την ομάδα.
Από την Αθήνα: Εθνική οδός Αθήνα- Κόρινθος-Τρίπολη. Μετά το τούνελ του Αρτεμισίου, έξοδος προς Βυτίνα-Ολυμπία-Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου. Μετά το χωριό Βλαχέρνα, στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε κατεύθυνση προς Καλάβρυτα-Σπήλαια Λιμνών και στη συνέχεια προς Λίμνη Λάδωνα-Δάφνη- Βάχλια-Δήμητρα (230 χλμ, 4 ώρες περίπου). Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή Βυτίνα-Λαγκάδια-Τρόπαια-Δήμητρα, χωρίς να κάνετε το γύρω της Λίμνης του Λάδωνα (230 χλμ, 3,30 ώρες περίπου).
Από την Πάτρα: Εθνική οδός Ν111, Πάτρα-Τρίπολη, και στη συνέχεια ακολουθείτε κατεύθυνση προς Πάος-Κοντοβάζαινα-Δήμητρα (80 χλμ, 2 ώρες περίπου)
Πληροφορίες Για να δηλώσετε συμμετοχή τηλεφωνήστε στα 210 7513089 και 6972479777.