«Πεδίο μάχης» οι ιταλικές Άλπεις λόγω σχεδίων για κατασκευή υπερταχείας
Σε πεδίο μάχης μετετράπη η γραφική Βαλ ντι Σούζα της βόρειας Ιταλίας με άγριες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών που αντιδρούν στην κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν. Κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν τους εκσκαφείς και επιτέθηκαν με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με «βροχή» δακρυγόνων. Σαράντα άτομα τραυματίστηκαν στις συμπλοκές. Αποφασισμένη για την εκτέλεση του έργου η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι παρά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Σε πεδίο μάχης μετετράπη η γραφική Βαλ ντι Σούζα της βόρειας Ιταλίας με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών που αντιδρούν στην κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν της Γαλλίας.
Κάτοικοι και μέλη αριστερών οργανώσεων έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν τους εκσκαφείς και επιτέθηκαν με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με «βροχή» δακρυγόνων και αντλίες νερού για να διαλύσουν το πλήθος.
Σαράντα άτομα τραυματίστηκαν στις συμπλοκές, 32 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας (ο ένας σοβαρά) και τουλάχιστον πέντε ακτιβιστές, σύμφωνα με την ιταλική Repubblica.
Διαδηλωτές κατέλαβαν την περιοχή, στην οποία έχει προγραμματισθεί να αρχίσουν να λειτουργούν τα εργοτάξια, επιμένοντας ότι το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να καταστρέψει την οικολογική ισορροπία όλης της περιοχής.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι είχε προειδοποιήσει από το περασμένο Σάββατο ότι η κατάληψη θα έπρεπε υποχρεωτικά να λήξει, διότι διαφορετικά -εάν τα έργα δεν ξεκινήσουν μέχρι την 30ή Ιουνίου- η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει την καθοριστική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση 30 θωρακισμένων οχημάτων και προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων, αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν διαμέσου κοντινών δασικών εκτάσεων. «Χάσαμε τη μάχη, όχι τον πόλεμο. Τώρα θα πάρουμε όλο το υλικό που είχαμε μεταφέρει στην περιοχή της Βαλ ντι Σούζα και μετά θα συντονίσουμε τις νέες κινήσεις μας. Δεν νιώθουμε πάντως ηττημένοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του «κινήματος κατά της υψηλής ταχύτητας», Αλμπέρτο Ντι Πάτσε.
«Χωρίς το έργο αυτό» απαντά ο Ιταλός υφυπουργός μεταφορών Ρομπέρτο Καστέλι- «η Ιταλία θα είχε αποκοπεί από τις μεγάλες ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές συνδέσεις και θα χάναμε, οπωσδήποτε, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κάθε δισεκατομμύριο ευρώ που θα επενδύσουμε θα μας αποφέρει τουλάχιστον 20».
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας