Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης ο Ινδονήσιος πνευματικός ηγέτης Αμπού Μπασίρ
Σε 15 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Ινδονήσιος πνευματικός ηγέτης Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που έχει κατηγορηθεί για τρομοκρατική δράση. Ο 72χρονος φέρεται να βοήθησε τόσο στην οργάνωση όσο και στη χρηματοδότηση ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στη δυτική επαρχία Ατσέχ. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι διώκεται για το επαναστατικό παρελθόν του, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια είχε συμμετάσχει σε αρκετές εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, ενώ τόνισε ότι πίσω από την σύλληψή του κρύβονται οι ΗΠΑ.
Η δίκη του διεξήχθη στην πρωτεύουσα της χώρας, Τζακάρτα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Ο 72χρονος φέρεται να βοήθησε τόσο στην οργάνωση όσο και στη χρηματοδότηση ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στη δυτική επαρχία Ατσέχ.
Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι διώκεται για το επαναστατικό παρελθόν του, επειδή τα τελευταία 40 χρόνια είχε συμμετάσχει σε αρκετές εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, ενώ τόνισε ότι πίσω από την σύλληψή του κρύβονται οι ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση της χώρας θεωρούσε πως μέσα στα άμεσα σχέδια του πνευματικού ηγέτη ήταν χτύπημα σε κυβερνητικά κτίρια.
Ο Αμπού Μπασίρ έχει συμμετάσχει σε σκληροπυρηνικές ισλαμικές ομάδες στην Ινδονησία για περίπου τέσσερις δεκαετίες. Έχει συλληφθεί πολλές φορές, έχει φυλακιστεί και έχει αφεθεί ελεύθερος.
Τον περασμένο Αύγουστο η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ινδονησίας τον συνέλαβε στα δυτικά της νήσου Ιάβα.
Θεωρείται ένας από τους πνευματικούς ηγέτες του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος στην Ινδονησία.
Έχει παρουσιαστεί ως «εμίρης» της Τζεμάα Ισλαμίγια, του παράνομου δικτύου που μάχεται για την επικράτηση ισλαμικού κράτους στο μεγαλύτερο τμήμα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Μάλιστα είχε συλληφθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 202 ανθρώπους, τον Οκτώβριο του 2002 στο Μπαλί και αφέθηκε ελεύθερος το 2006.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)






















![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442