Γονίδια επηρεάζουν το μεταβολισμό και την κατανάλωση καφεΐνης
Γενετική μελέτη σε δείγμα 40.000 εθελοντών αποκαλύπτει το ρόλο δύο γονιδίων που παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό της καφεΐνης και επηρεάζουν την ημερήσια κατανάλωση καφέ και καφεϊνούχων αναψυκτικών και σοκολάτας.
Αμερικανοί ερευνητές μελετώντας τις γενετικές ποικιλομορφίες 40 χιλιάδων ανθρώπων εντόπισαν ένα γονιδιακό μηχανισμό που φαίνεται ότι παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο οργανισμός την καφεΐνη και συνδέεται με την υψηλή κατανάλωση της. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το γονίδιο CYP1A2 εμπλέκεται στη διάσπαση της καφείνης. Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ που διαπίστωσαν ότι το γονίδιο ΑΗΡ ρυθμίζει το CYP1A2 με τρόπο τέτοιο που να οδηγεί στην υψηλή κατανάλωση καφεΐνης είτε μέσω του καφέ είτε άλλων προϊόντων όπως για παράδειγμα, τα αναψυκτικά και η σοκολάτα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός οδηγεί εκείνους που τον διαθέτουν σε κατανάλωση 40 mg (χιλιογραμμαρίων) περισσότερης καφεΐνης σε ημερήσια βάση από τους υπολοίπους.
«Εχουν εντοπιστεί εκατοντάδες γονίδια που συνδέονται με ασθένειες και διάφορα προβλήματα υγείας αλλά γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τους γονιδιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στις διατροφικές μας προτιμήσεις. Τώρα για πρώτη φορά γνωρίζουμε συγκεκριμένα γονίδια που παίζουν ρόλο στην ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνουμε» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Νιλ Καποράζο, επικεφαλής της έρευνας.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS Genetics.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα



