«Εξωπραγματικό» ποσό τα 600 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στην Ελβετία, λέει ο Δ.Κουσελάς
«Εξωπραγματικό» χαρακτήρισε την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, τον υπολογισμό του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel περί 600 δισ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, τονίζοντας πως «δεν επιβεβαιώνεται από καμία αξιόπιστη πηγή».
«Εξωπραγματικό» χαρακτήρισε την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, τον υπολογισμό του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel περί 600 δισ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, τονίζοντας πως «δεν επιβεβαιώνεται από καμία αξιόπιστη πηγή».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Μ.Βορίδη, ο κ. Κουσελάς ανέφερε, πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά το 2010 παρατηρήθηκε μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 12% (29,1 δισ. ευρώ).
Ένα μέρος αυτών των καταθέσεων αφορά και κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, από «μεγαλοκαταθέτες που έπεσαν θύματα της φημολογίας και του πανικού στις αρχές του 2010, χάνοντας χρήματα και από την διαφορά των τόκων και από τη μετατροπή τους σε άλλο νόμισμα και από τα κόστος των εμβασμάτων», προσέθεσε.
«Η τάση αυτή διαφυγής έχει τελείως ανακοπεί, αφού δεν επαληθεύθηκε κανένα από τα σενάρια εκείνα. Και δεν πρόκειται και να επαναληφθούν και στο μέλλον, αφού η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή της και προχωρεί σε πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που είχε ανάγκη η οικονομία και η δημόσια διοίκηση», διαβεβαίωσε.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ είπε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την παρεμβατική της δυνατότητα για να υπάρξουν συγχωνεύσεις, όπως επίσης και να εξετάσει το ενδεχόμενο της άσκησης πιέσεων σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή της παράνομης εξαγωγής κεφαλαίων από φοροφυγάδες.
Απαντώντας, ο κ. Κουσελάς υπενθύμισε την συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ελβετίας και την αντίστοιχη επαφή των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας, ενώ αναφέρθηκε και στα πρώτα αποτελέσματα από την αντίστοιχη συνεργασία που έχει υπάρξει με την Κύπρο και το Λιχτενστάιν:
«Αυτοί που έχουν υποπέσει σε αδικήματα φοροδιαφυγής καλούνται και να πληρώσουν τους τόκους των καταθέσεών τους, ενώ παράλληλα υπάρχει και έλεγχος του «πόθεν έσχες»», ανέφερε.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ελέγχους στους φορολογούμενους που μετέφεραν τα χρήματά τους από ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό, για να διαπιστωθεί αν το ύψος των καταθέσεών τους δικαιολογείται από το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία.
Πρόκειται για ελέγχους «πόθεν έσχες» και για το σκοπό αυτό το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε να δοθούν τα στοιχεία των πολιτών που απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες.
Στόχος δεν είναι οι φορολογούμενοι με καταθέσεις το ύψος των οποίων δικαιολογείται από τα εισοδήματα των φορολογικών τους δηλώσεων, αλλά όσοι εμφανίζονται να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ενώ έχουν υψηλές καταθέσεις.