Αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Τυνησία
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη Τάλα της Τυνησίας μεταξύ ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας και διαδηλώτων. Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν. Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις βίαιες διαδηλώσεις ο Τυνήσιος πρόεδρος, Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους και ο πρεσβευτής της Τυνησίας στην Ουάσινγκτον κλήθηκε για να υπάρξει διμερής συζήτηση.
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη Τάλα της Τυνησίας μεταξύ ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας και διαδηλώτων. Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν.
«Αυτά τα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων από τους επιτιθέμενους και τον τραυματισμό άλλων οκτώ ατόμων», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας σε ανακοίνωση του που μεταδόθηκε από το κυβερνητικό πρακτορείο ΤΑΡ.
Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «πολλοί άνδρες των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς πολύ σοβαρά» και προσθέτει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν τα όπλα τους, σε μια πράξη αυτοάμυνας.
Συνδικαλιστές και κάτοικοι της Τάλα είχαν αναφέρει το Σάββατο τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και έξι σοβαρά τραυματίες στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.
Οι Αρχές ισχυρίστηκαν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και πολίτες που τους επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα.
Αυτόπτες μάρτυρες, συνδικαλιστές και άλλοι είπαν ότι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ αφού προσπάθησαν να διαλύσουν με κανόνι νερού ένα πλήθος που έβαλε φωτιά σε κρατικό κτίριο και πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς.
Αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στην πόλη, που βρίσκεται 200 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, κοντά στην μεθόριο με την Αλγερία.
Επεισόδια ξεσπούν σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις απαιτούν δουλειές και επενδύσεις. Αξιωματούχοι διατείνονται ότι η αναταραχή είναι έργο μιας «ομάδας εξτρεμιστών» οι οποίοι θέλουν να προκαλέσουν «ζημιά στη χώρα».
Ο Τυνήσιος πρόεδρος Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί χαρακτήρισε τις βίαιες δηλώσεις απαράδεκτες και σημείωσε ότι βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας, αποθαρρύνοντας ξένους επενδυτές και τουρίστες, που εισφέρουν μεγάλο μέρος των εσόδων της χώρας.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους και ο πρεσβευτής της Τυνησίας στην Ουάσινγκτον κλήθηκε για να υπάρξει διμερής συζήτηση γι’ αυτές.
Οι διαδηλώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Τυνησία, την οποία έχουν κυβερνήσει μόλις δύο πρόεδροι μετά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία πριν από 55 χρόνια. Η χώρα έχει υμνηθεί από κυβερνήσεις της Δύσης ως υπόδειγμα σταθερότητας και ευημερίας στον Αραβικό κόσμο.
Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα αναπτύχθηκαν το Σάββατο για πρώτη φορά δυνάμεις του στρατού για να φρουρούν κρατικά κτίρια στην Τάλα.
Βίαιες διαδηλώσεις σημειώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου και στην Κασερίν, όπου ένα παιδί 12 ετών σύμφωνα με μάρτυρα που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του έπεσε νεκρό από σφαίρα. Οι Αρχές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα επεισόδια στην Κασερίν και τον απολογισμό αυτό.