Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και συμμοριών στις φαβέλες της Βραζιλίας

Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και συμμοριών στις φαβέλες της Βραζιλίας

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή στο Ρίο ντε Ζανέιρο, εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, μόνο την Τετάρτη μια μαζική έφοδος αστυνομικών με στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων στην πόλη προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή στο Ρίο ντε Ζανέιρο, εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και αστυνομικούς.

Μόνο την Τετάρτη, μια μαζική έφοδος αστυνομικών με στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων στην πόλη προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λίμα Κάστρου. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Οι επιθέσεις από συμμορίες έχουν προκαλέσει πανικό σε κατοίκους της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.

Πιθανότατα σχεδιάστηκαν και να εκτελέστηκαν από δύο συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά -τον «Κόκκινο Κομάντο» και τους «Φίλους των Φίλων»- και οι οποίες προσπαθούν να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τις επιχειρήσεις των αρχών για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος στις παραγκουπόλεις, γνωστές ως φαβέλες.

Ο Κάστρου χαρακτήρισε κρίσιμη τη συμμετοχή μελών της κοινότητας στην ταυτοποίηση των κακοποιών που ενέχονται στις επιθέσεις. Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ρίο Σέρζιου Καμπράλ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να συνεχίσουν κανονικά τις καθημερινές τους ενασχολήσεις.

«Αυτό που θέλουν οι κακοποιοί είναι να δημιουργήσουν πανικό και να κάνουν την κοινωνία να υπαναχωρήσει» είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο Καμπράλ δήλωσε ότι οι επιθέσεις αποτελούν «μια πράξη απελπισίας, όχι μια απειλή» από μέρους των κακοποιών και εκτίμησε ότι χάνουν τη δύναμή τους λόγω των πολιτικών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

«Θέλουν να επιστρέψουν στην κατάσταση που τους θρέφει, που οδηγείται από το έγκλημα. Είναι τέρατα… και αποδυναμώνουμε το τέρας» είπε χαρακτηριστικά ο Καμπράλ.

Τα επεισόδια έχουν χαρακτηριστεί ως σοβαρή δοκιμασία για τις αρχές της πόλης εν όψει των διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο