Πιο υγιεινές εκδοχές της σοκολάτας, υπόσχεται η ανάγνωση του DNA του κακάο
Νέα Υόρκη: Η ανάγνωση του γενετικού κώδικα του κακαόδεντρου ενδεχομένως μελλοντικά να βοηθήσει της βιομηχανίες τροφίμων να παράγουν σοκολάτες με περισσότετα οφέλη για την υγεια της καρδιάς.
Νέα Υόρκη: Η ανάγνωση του γενετικού κώδικα του κακαόδεντρου ενδεχομένως μελλοντικά να βοηθήσει της βιομηχανίες τροφίμων να παράγουν σοκολάτες με περισσότετα οφέλη για την υγεια της καρδιάς.
O Δρ Χάουαρντ Σαπίρο, καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και διευθυντής ερευνών της Mars, εκτιμά ότι μετά την διετή διεθνή προσπάθεια ανάγνωσης του γονιδιώματος του κακάο, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, οι επιστήμονες ήδη μελετούν διεξοδικά το DNA του, που περιέχει περίπου 35.000 γονίδια, προκειμένου να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία, την ποιότητα, τη γεύση και την θρεπτική αξία της.
Η προσοχή τους εστιάζεται, σύμφωνα με το ΒΒC, στο να αυξήσουν τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο φυτό του κακάο και τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, μεταξύ άλλων, καταπολεμούν την υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος και γενικότερα ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Επίσης οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα αυξήσουν άλλες υγιεινές ιδιότητες που κατά καιρούς έχουν αποδοθεί στη σοκολάτα, όπως ότι βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και καταπολεμά το διαβήτη, ενώ θα προσπαθήσουν να κάνουν λιγότερο επιβλαβές το λίπος που περιέχει η σοκολάτα.
«Η σοκολάτα θα γίνει κάτι διαφορετικό σε 10-20 χρόνια. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ο στόχος μας», δήλωσε ο Δρ Σαπίρο, σε εκδήλωση στα ερευνητικά εργαστήρια της ΙΒΜ στη Ζυρίχη.
«Δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο, αλλά ίσως σε πέντε χρόνια μπορέσουμε. Έχοντας στα χέρια μας το γονιδίωμα (του κακάο), θα επιταχύνουμε τη διαδικασία, επειδή θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε ποια γονίδια ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα των φλαβονολών», πρόσθεσε.
Ο Δρ Σαπίρο ήταν αυτός που έπεισε την εταιρία Mars να χρηματοδοτήσει το, κόστους 10 εκατ. δολαρίων, πρόγραμμα ανάγνωσης του γονιδιώματος του κακάο, με τη βοήθεια της εταιρίας πληροφορικής ΙΒΜ (η οποία ανέλυσε τα δεδομένα) και με τη συνεργασία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και πολλών πανεπιστημίων.
Κατέστη έτσι εφικτό, μέσα σε δύο χρόνια, να «διαβαστούν» τα περίπου 420 εκατομμύρια «γράμματα» του γενετικού κώδικα του φυτού του κακάο. Πράγμα ασυνήθιστο για μια ιδιωτική εταιρία, η Mars δεν διαφύλαξε με πατέντα το γονιδίωμα, αλλά επέτρεψε την online δημοσίευσή του, ώστε να ωφεληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές.
Οι παραδοσιακές γεωργικές μέθοδοι απαιτούν πολλά χρόνια μέχρι να καλλιεργηθεί ένα φυτό που θα εμφανίζει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, όμως στην περίπτωση του κακάο, η όλη διαδικασία θα επιταχυνθεί λόγω ανάγνωσης του DNA του φυτού.
Αρχικά, η Mars προτίθεται πάντως να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους φυσικής αναπαραγωγής και όχι γενετικής τροποποίησης για να παράγει νέες ποικιλίες του φυτού, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία, χάρη στις νέες γνώσεις του γενετικού κώδικα του κακάο.
Ο Δρ Σαπίρο ανέφερε ότι μερικοί ερευνητές είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν το δημοσιευμένο γονιδίωμα για να δημιουργήσουν νέα φυτά κακάο με γενετική τροποποίηση, επέμεινε όμως ότι η Mars δεν θα ακολουθήσει τέτοιες τεχνικές βιοτεχνολογίας.
Σήμερα, παράγονται κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια τόνοι κακάο διεθνώς. Όμως τα φυτά είναι ευάλωτα στα παράσιτα και τις ασθένειες, με συνέπεια συχνά να προκαλούνται μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.
Ο Δρ Σαπίρο εκτίμησε ότι αν δεν δημιουργηθούν νέα δέντρα κακάο, η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά σε 50 περίπου χρόνια.
Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κακάο στον κόσμο και διεθνώς συνολικά 6,5 εκατομμύρια, ως επί το πλείστον μικροί, αγρότες καλλιεργούν κακάο.
Οι επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία είναι πάντως αντικρουόμενα μέχρι τώρα. Είναι ενδεικτικό ότι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων προ ημερών γνωμοδότησε ότι οι εταιρίες παραγωγής δεν πρέπει να διαφημίζουν αυτά τα οφέλη λόγω των ακόμα ανεπαρκών στοιχείων.
Τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε αυξημένες αναλογίες στην μαύρη σοκολάτα,την κάνουν πιο υγιεινή επιλογή. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μέσω «χειραγώγησης» του DNA του κακάο, θα μπορέσουν να αυξήσουν κι άλλο τα φλαβονοειδή, χωρίς όμως η μαύρη σοκολάτα να γίνει περισσότερο πικρή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η αποστολή για το ματς με τον ΟΦΗ (pic)
- Ελβετικό φράγκο: Πότε αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια – Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές
- Έπιασε στασίδι ο Παππάς στην αναμονή εισιτηρίου για την πρώτη θέση
- Γιώργος Λαζάνης: Ο δίκαιος και ο άδικος λόγος
- Παγωνιά και… πλαστικό: Αυτά θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Καζακστάν κόντρα στην Καϊράτ
- «Ψυχοσεξουαλικό ποπ θρίλερ» – Η Αν Χάθαγουεϊ και η Μικαέλα Κόελ αναμετρώνται στο πρώτο τρέιλερ της επικής ταινίας Mother Mary
- «Μια νύχτα μόνο» στο MEGA: Τι θα δούμε στα επόμενα συγκλονιστικά επεισόδια
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442