Σε διεύρυνση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Κίνα καλεί η Γερμανία
Το ΝΑΤΟ πρέπει να διευρύνει τη συνεργασία του με την Κίνα, δήλωσε την Τρίτη από το Πεκίνο ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Καρλ Τέοντορ Τσου Γκούτενμπεργκ, αναφέροντας επίσης ότι σχεδιάζει να μιλήσει με ειλικρίνεια στην κινεζική ηγεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, την οργή μη κυβερνητικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η σιωπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τις επαφές που είχε στο Πεκίνο.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να διευρύνει τη συνεργασία του με την Κίνα, δήλωσε την Τρίτη από το Πεκίνο ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Καρλ Τέοντορ Τσου Γκούτενμπεργκ, αναφέροντας επίσης ότι σχεδιάζει να μιλήσει με ειλικρίνεια στην κινεζική ηγεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, την οργή μη κυβερνητικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η σιωπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τις επαφές που είχε στο Πεκίνο.
Μιλώντας σε διπλωμάτες και δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Καρλ Τέοντορ Τσου Γκούτενμπεργκ δήλωσε ότι ΝΑΤΟ και Κίνα θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά σε θέματα όπως η καταπολέμηση της πειρατείας και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και σε θέματα ασφαλείας.
Η Κίνα εμπλέκεται ήδη στην πολιτική ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.
»Όλοι αυτοί οι τομείς μπορούν να διευρυνθούν» είπε ο Γερμανός υπουργός. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός γείτονας και μοιράζεται με το ΝΑΤΟ το κοινό ενδιαφέρον τους για ένα σταθερό Αφγανιστάν, προσέθεσε.
Απηύθυνε επίσης έκκληση για ανταλλαγή πληροφοριών με την Κίνα αναφορικά με τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Όπως είπε, υπάρχει πολύς «χώρος για βελτίωση», αλλά δεν ανέφερε ότι κάποιοι ειδικοί υποπτεύονται ότι πολλές από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ξεκινούν από την Κίνα.
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ακόμη ότι ο διάλογος σε θέματα ασφαλείας μεταξύ ΝΑΤΟ και Κίνας μπορεί να διευρυνθεί και συμπλήρωσε ότι η κοινή εξάρτηση και οι προκλήσεις αυξάνονται.
«Ζούμε στον ίδιο κόσμο» είπε για να συμπληρώσει ότι σχεδιάζει να μιλήσει με ειλικρίνεια στην κινεζική ηγεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο διαφωνούντα, Λιου Σιαομπό, πριν από τρεις εβδομάδες επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Έκτοτε οι κινεζικές Αρχές ασφαλείας ενίσχυσαν τα μέτρα κατά των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί ο Σιαομπό να αποφυλακιστεί και να του επιτραπεί να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο στο Όσλο.
Ο Γκούτενμπεργκ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Λιάνγκ Γκουανγκλί το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ την Τετάρτη θα έχει συνομιλίες με τον Τσεν Μπίνγκντε, επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θεωρείται ως ο πιθανότερος διάδοχος του προέδρου Χου Τζιντάο.
Οργή για τη σιωπή του ΓΓ του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν επικρίθηκε έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις διότι δεν έθιξε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα.
«Η σιωπή του Μπαν για τα δικαιώματα του ανθρώπου προκαλεί ιδιαίτερη κατάπληξη, κυρίως σε μία στιγμή που οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέφτουν θύματα πολύ μεγαλύτερης τρομοκρατίας απ’ ότι στο παρελθόν» τόνισε ο Φιλίπ Μπολοπιόν του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
«Εάν πρόκειται για μια προσπάθεια να προσελκύσει την εύνοια της Κίνας για την επανεκλογή του, ο ΓΓ κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη εκείνων που επιθυμούν έναν θαρραλέο Γενικό Γραμματέα και άκαμπτο στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προσέθεσε ο ίδιος.
«Ο Μπαν Γκι-μουν που δεν διστάζει να ζητήσει την απελευθέρωση της Βιρμανής Αουνγκ Σαν Σούου Κι, που έχει τιμηθεί επίσης με το Νόμπελ Ειρήνης, θα έπρεπε να πράξει το ίδιο για τον Λιου Σιαομπό [τον φετινό νικητή, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 11ετή κάθειρξη για ανατρεπτικές ενέργειες]» τόνισε.
Ωστόσο, για τον Τζέιμι Μέτζλ, αντιπρόεδρο της Asia Society, «ο Μπαν έχει υποστεί τεράστιες πιέσεις». «Αφενός διοικεί έναν Οργανισμό φροντίζοντας για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφ’ Αφετέρου, η διατήρηση της σημερινής του θέσης εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το Συμβούλιο Ασφαλείας, και ιδιαίτερα από τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη» δήλωσε.
«Αυτό τον θέτει σε δύσκολη θέση, εάν η Κίνα θέσει βέτο σε μία δεύτερη θητεία του, θα είναι τελειωμένος» προσέθεσε.
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Μάρτιν Νεζίρσκι επιβεβαίωσε πως τη Δευτέρα πως ο Μπαν Γκι-μουν δεν έθιξε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)








![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442