Μείωση της φορολογίας των εταιρικών κερδών φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Αλλαγές στην φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αλλά και στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι η φορολόγηση των μερισμάτων πρέπει να αλλάξει, καθώς τα κέρδη που διανέμονται ως εισόδημα του μερισματούχου και φορολογούνται με συντελεστή 40%, έχουν ήδη φορολογηθεί και στην πηγή με συντελεστή 24%.
Αλλαγές στην φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αλλά και στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη μείωση των συντελεστών φορολογίας των διανεμόμενων κερδών και αδιανέμητων κερδών, ανακατατάξεις των συντελεστών ΦΠΑ, αλλαγές στη φορολογία της υπεραξίας των μετοχών αλλά και των τσιγάρων, καθώς και την αναδιάρθρωση των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα:
-Θα υπάρξουν διορθώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών. Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι η φορολόγηση των μερισμάτων πρέπει να αλλάξει, καθώς τα κέρδη που διανέμονται ως εισόδημα του μερισματούχου και φορολογούνται με συντελεστή 40%, έχουν ήδη φορολογηθεί και στην πηγή με συντελεστή 24%. Ομοίως, ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, τα κέρδη δηλαδή που επαναεπενδύονται θα μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2011 στο 20% από 24% που είναι σήμερα.
– Θα υπάρξουν αλλαγές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα. Διαπιστώθηκε πως η μείωση κατά 15% – 20% της κατανάλωσης, αλλά και η μείωση της αγοραστικής κίνησης των «ακριβών» τσιγάρων έπληξαν αισθητά τα έσοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις τιμές των «φθηνών» τσιγάρων, οδηγώντας σε κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ φθηνών και ακριβών τσιγάρων.
– Οι αλλαγές στο ΦΠΑ θα δρομολογηθούν μετά τη λήψη σχετικών εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχεδιάζεται η μετάταξη ορισμένων ειδών πρώτης ανάγκης από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 5,5% (θα πάει στο 6%)και η παράλληλη αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 12% για τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, όλα τα είδη πολυτελείας που βαρύνονται με ΦΠΑ 11% θα φορολογηθούν με ΦΠΑ 23%.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει έκτακτη ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών επιχειρήσεων που υποχρεώνονται να καταβάλλουν ΦΠΑ για ποσά που δεν έχουν εισπράξει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταξιοδότηση: Σε συνεχή άνοδο οι νέες αιτήσεις απονομής συντάξεων
- Ευλογιά προβάτων: Νοσηλεύεται με συμπτώματα εγκεφαλικού ο κτηνοτρόφος που αποχαιρέτησε με λυγμούς 450 πρόβατα
- Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Μαϊάμι, παραμένουν τα «αγκάθια» – Νέα «μαζική» επίθεση της Ρωσίας
- Ντέρμπι ΠΑΟΚ – Άρης στη Θεσσαλονίκη – Εκτός έδρας «μάχη» για Παναθηναϊκό, με Ατρόμητο η ΑΕΚ
- Ακίνητα: Νέο τέλος από τους δήμους – Ποιοι θα πληρώνουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο
- Release Athens 2026: Offspring και Bad Religion σε μια punk rock πανδαισία
- Τεχνητή Νοημοσύνη και Απασχόληση: Ποιους κλάδους χτυπά πρώτα;
- Σενάρια από την Ισπανία για Ρεάλ Μαδρίτης και Πίτερς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)






















































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442