Βήμα πρόκρισης στα πλέι οφ του Europa League έκανε την Πέμπτη ο ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς επικράτησε 1-0 της Γιάμπλονετς στο ΓΣΠ, με γκολ του Σολάρι στο 55′ και πήρε σημαντικό προβάδισμα για την ρεβάνς της Τσεχίας.

Οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρώτο μέρος, απείλησαν αρκετές φορές την εστία του Σπιτ, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πετύχουν κάποιο γκολ. Το πρώτο ημίχρονο έληξε με τις δύο ομάδες ισόπαλες, χωρίς τέρματα.

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ξεκίνησε δυνατά το δεύτερο μέρος και δέκα λεπτά μετά την έναρξη του, κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Στο 55′, ο Μαρσίνιο βρήκε με όμορφη κάθετη πάσα τον Σολάρι, ο οποίος με ιδανικό πλασέ έκανε το 1-0.

Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι την συμπλήρωση των 90 λεπτών, με τον ΑΠΟΕΛ να πανηγυρίζει την νίκη με 1-0, που της δίνει σαφγές προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού της Τσεχίας.

ΑΠΟΕΛ: Χιώτης, Σολωμού, Μποαβεντούρα, Γκριντσιάροφ, Πάολο Ζόρζε, Πίντο, Μπρούερς (77′ Σατσιάς), Χαραλαμπίδης (77′ Τρισκόφσκι), Μαντούκα, Μαρσίνιο, Σολάρι (90’+2′ Αλεξάνδρου).

Γιάμπλονετς: Σπιτ, Γιαμπλόνσκι, Ελίας, Λούτσκα, Κόβαρικ (82′ Πίτακ), Βόσαλικ (65′ Χάουρντικ), Κράικιτς, Λάφατα, Γάρολιμ, Πάβλικ, Ντρίσεκ (47′ Χούμπερ).

Το «πάλεψε» η Ανόρθωση στο Βέλγιο

Την ήττα με 1-0 από την Σερκλ Μπριζ γνώρισε η Ανόρθωση στο Βέλγιο, στον πρώτο αγώνα του γ’ προκριματικού γύρου του Europa League. Η ομάδα του Γκιγιέρμε Όγιος δεν μπόρεσε να φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα από το «Ζαν Μπρέιντελ», ωστόσο το σκορ διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση, στον επαναληπτικό του σταδίου «Αντώνης Παπαδόπουλος» στην Κύπρο.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν νευρικοί στο πρώτο μέρος και δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα γκολ. Αντίθετα, οι Βέλγοι πίεσαν την Ανόρθωση, με την ομάδα του Ογιος να κρατάει το 0-0 μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Η «Κυρία» ξεκίνησε καλύτερα το δεύτερο ημίχρονο, φτάνοντας κοντά στο γκολ στο 56′ με τον Ράμος. Παρόλα αυτά, οι Βέλγοι ήταν αυτοί που άνοιξαν το σκορ, δώδεκα λεπτά αργότερα. Στο 68′, ο Φόλεϊ πλάσαρε τον Αργκουέλιο και έδωσε προβάδισμα στην Σερκλ Μπριζ.

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την εις βάρος τους κατάσταση, με το τελικό 1-0 να τους δίνει ελπίδες πρόκρισης στα πλέι οφ του Europa League.

Σερκλ Μπριζ: Βέρμπιστ, Πορτιέρ, Εβενς, Κορνέλις, Μπόι (85′ Βίνταρσον), Σερεμπρνίκοφ, Φόλεϊ, Κέλχαρ, Νέρο, Φαν Ενο (74′ Νιόνι), Ντιχάενε (61′ Ρεϊνάλντο).

Ανόρθωση: Αργκουέλιο, Τζανίσιο, Λεϊβακαμπέσι, Γεωργίου, Κατσαβάκης, Μαραγκός (70′ Κότο), Λαμπάν (88′ Πέδρο), Σκοπελίτης, Ράμος (79′ Παπαθανασίου), Οκκάς, Καφού.

Ήττα… ελπίδας για τον Απόλλωνα Λεμεσού

Την ήττα με 1-0 γνώρισε ο Απόλλων Λεμεσού από την Σιμπίρ εκτός έδρας στον πρώτο αγώνα για τον γ’ προκριματικό γύρο του Europa League, σκορ, όμως, που διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες του για πρόκριση από τη στιγμή που η ρεβάνς διεξάγεται στο Τσίρειο.

Οι Kύπριοι ξεκίνησαν δυνατά και μόλις στο 2ο λεπτό θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει το σκορ, όταν ο Μιρτάκοβιτς βρέθηκε μόνος του στην περιοχή, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Κοβαλέφσκι.

Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι ανέβασαν ρυθμούς και είχε δύο πολύ καλές ευκαιρίες, με το πλασέ του Μεντβέντεφ στο 5′ να περνά μόλις άουτ και τον Μόρις να διώχνει πάνω στη γραμμή το σουτ Νάγκιμπιν.

Στην επανάληψη, οι Ρώσοι ήταν καλύτεροι και έχασαν αρκετές ευκαιρίες, μέχρι να φτάσουν στο γκολ. Στο 74′ ο Μεντβέντεφ βρέθηκε αμαρκάριστος στην περιοχή του Απόλλωνα και με κοντινό πλασέ έκανε το 1-0.

Ο άσος της Σιμπίρ θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο γκολ στο 86′ όταν ο Σβαλόφσκι έδιωξε ασταθώς το σουτ του Νάγκιμπιν, ο σκόρερ πήρε το… ριμπάουντ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι, επιτρέποντας στον Απόλλωνα να κάνει όνειρα πρόκρισης με τον επαναληπτικό να διεξάγεται στο Τσίρειο την ερχόμενη εβδομάδα.

Σιμπίρ (Ι. Κρουσιένκο): Κοβαλέφσκι, Μόλος, Βικοντίλ, Μακαρένκο (46′ Μπελιάεφ), Αντιπένκο (41′ Σεφτσένκο), Σίζεκ (64′ Αράβιν), Μεντβέντεφ, Νάγκιμπιν, Βάλεντιτς, Φιλιπένκο, Ασταφίγεφ.

Απόλλων Λεμεσού (Σλ. Κρισμάρεβιτς): Σβαλόφσκι, Γκονζάλεζ, Μόρις, Κόλαρ, Οσενί, Μαρτορέλ, Κιντέρος, Μπαγκούρα, Κοσόφσκι (68′ Ατόρνο), Νούνιες (78′ Οκμπούκε), Μιρτάκοβιτς (55′ Σεμέδο).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα, οι σκόρερ και το υπόλοιπο πρόγραμμα του γ’ προκριματικού γύρου του Europa League:

Τρίτη
ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) – Κλίφτονβιλ (Βόρεια Ιρλανδία) 3-0
(9′ Βιντάνοφ, 72′ Μαρκίνιος, 74′ Τριφόνοφ)

Πέμπτη
Σιμπίρ (Ρωσία) – Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος) 1-0
(74′ Μεντβέντεφ)

Σπαρτάκ Ζλάτιμπορ (Σερβία) – Ντνίπρο Ντνιπροπέτροφσκ (Ουκρανία) 2-1
(15′ πέν., 90′ πέν. Τόρμπιτσα – 22′ Κραβτσένκο)

Μπερόε (Βουλγαρία) – Ραπίντ Βιένης (Αυστρία) 1-1
(85′ Ζλάτινοφ – 45′ πέν. Χόφμαν)

Ντνιέπρ Μογκίλεφ (Λευκορωσία) – Μπάνικ Οστράβας (Τσεχία) 1-0
(63′ Ζένκοβιτς)

Ιντερ Τούρκου (Φινλανδία) – Γάνδη (Βέλγιο) 1-5
(53′ Γκροτ – 17′ Ντε Μπούινε, 43′ Ογκουντζίμι, 61′ Μπάρντα, 77′, 85′ Βόσεν)

Καρπάθι Λβιβ (Ουκρανία) – Ζεσταφόνι (Γεωργία) 1-0
(6′ Κουντόμπιακ)

Μιλικόσκι (Φινλανδία) – Τιμισοάρα (Ρουμανία) 1-2
(50′ Ρίκετς – 34′ Τάμες, 74′ Αξέντε)

Ρουχ Χορζόφ (Πολωνία) – Αούστρια Βιέννης (Αυστρία) 1-3
(4′ Πουλκόφσκι – 7′ Λινζ, 43′ Λίνκα, 73′ Γιουν)

Ελφσμποργκ (Σουηδία) – FK Τέτεκς (Σκόπια) 5-0
(29′ Ισιζάκι, 50′ Σβένσον, 57′ Αβντιτς, 66′ Νόρντμαρκ, 77′ Κιν)

Μόλντε (Νορβηγία) – Στουτγάρδη (Γερμανία) 2-3
(65′ Μόστρομ, 76′ Χόσεθ – 27′ Ρούντι, 74′ Κουζμάνοβιτς, 82′ Χάρνικ)

Ουτρέχτη (Ολλανδία) – Λουκέρνη (Ελβετία) 1-0
(35′ Μέρτενς)

Ααλεσουντ (Νορβηγία) – Μάδεργουελ (Σκωτία) 1-1
(90′ πέν. Ματάισεν – 48′ Μέρφι)

ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) – Γιάμπλονετς (Τσεχία) 1-0
(55′ Σολάρι)

Ράντερς (Δανία) – Λοζάνη (Ελβετία) 2-3
(7′, 81′ Μοβσισιαν – 41′ Στούμπλε, 62′ πέν., 84′ Σίλβιο)

Οντένσε (Δανία) – Ζρίνσκι (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) 5-3
(16′ Γκίσλασον, 23′ Αμπσαλόνσεν, 31′ Ουτάκα, 37′ Αντρεάσεν, 60′ Ουτάκα – 15′, 71′ Ζάντρο, 65′ πέν. Ζίζοβιτς)

Καλμάρ (Σουηδία) – Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) 1-1
(83′ Ντάουντα – 28′ Ζοαοζίνιο)

Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) – Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία) 1-0
(30′ Ντβαλισβίλι)

Σερκλ Μπριζ (Βέλγιο) – Ανόρθωση (Κύπρος) 1-0
(68′ Φόλεϊ)

Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία) – Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία) 3-1
(6′ πέν. Κριστέα, 39′ Γκάρατ, 70′ Κονέ – 64′ Τομάσοφ)

Γαλατάσαραϊ (Τουρκία) – OFK Βελιγραδίου (Σερβία) 2-2
(26′, 76′ Τουράν – 79′ Κρστιτς, 85′ Ινιατς)

Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία) – Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν) 0-1
(69′ Ναντίροφ)

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) – Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία) 1-2
(63′ Τριφούνοβιτς – 43′ Ιβάνα, 68′ Σαλάτα)

Ολυμπιακός – Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 2-1
(67′ Ζαϊρί, 73′ Ρόμενταλ – 18′ πέν. Μενουνιανίν)

Νόρντζελαντ (Δανία) – Σπόρτινγκ Λισσαβόνας (Πορτογαλία) 0-1
(24′ Βούκσεβιτς)

Γκιόρι (Ουγγαρία) – Μονπελιέ (Γαλλία): 0-1
(32′ Γκιρού)

Μάριμπορ (Σλοβενία) – Χιμπέρνιαν (Σκωτία) 3-0
(31′, 52′ Ιλισιτς, 60′ Μάρκος)

Πλζεν (Τσεχία) – Μπεσίκτας (Τουρκία) 1-1
(28′ Λιμπέρσκι – 45′ πέν. Ντελγκάδο)

Στουρμ Γκρατς (Αυστρία) – Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)
2-0 (48′ Φελντχόφερ, 59′ Κίεναστ)

Γιαγκελόνια (Πολωνία) – Αρης 1-2
(23′ Γκρζιμπ – 4′ πέν, 7′ Κάλβο)

Ραμποτνίσκι Σκοπίων (Σκόπια) – Λίβερπουλ (Αγγλία) 0-2
(18′, 59′ Ν’ Γκογκ)

Αλκμααρ (Ολλανδία) – Γκέτεμποργκ (Σουηδία) 2-0
(52′ Κλάβαν, 55′ Γκούντμουντσον)

Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία) – Γιουβέντους (Ιταλία) 0-2
(3′, 75′ Αμάουρι)

Μαρίτιμο (Πορτογαλία) – Μπανγκόρ Σίτι (Ουαλία) 8-2
(33′, 79′ Τσο, 38′, 75′ Ντανίλο, 51′, 78′), Ντιαβαρά, 80′ Κανού, 90′ Φιντέλις – 73′ Γουόρντ, 90′ Τζεμπ)

Μπούντουσνοστ Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) – Μπρόντμπι (Δανία) 1-2
(90′ Μπέτσιραζ – 73′ αυτ. Αντάμοβιτς, 87′ Γιένσεν)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,www.sport.gr