“Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ”
Ένας από την “ιερή τριάδα – Γκύντερ Γκρας και Μάρτιν Βάλζερ” της γερμανικής λογοτεχνίας”, ο Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ μας παρουσιάζεται στις “Κεραίες της εποχής μας”. Σε αντίθεση όμως με τους άλλους δύο που κινήθηκαν κυρίως στον χώρο της πεζογραφίας και της δοκιμιογραφίας, ο Εντσενσμπέργκερ κινήθηκε επίσης και στο χώρο της ποίησης – πολλοί τον θεωρούν […]
Στην Ελλάδα, πάντως, ο Εντσενσμπέργκερ είναι γνωστός κυρίως από το εξαιρετικό μυθιστόρημα-ρεπορτάζ που έκανε για τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο με τίτλο «Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας».
Με το βιβλίο αυτό ο Εντσενσμπέργκερ εγκαινίασε ένα είδος πεζογραφίας που θυμίζει το «Εν ψυχρώ» του Καπότε, μόνο που εδώ ο νεωτερισμός της γραφής του αγγίζει και τη δομή του βιβλίου, μια σειρά από συνεντεύξεις που εν είδη ψηφιδωτού τελικά ολοκληρώνουν την εικόνα που θέλει να δώσει ο συγγραφέας.
Όταν οι συντελεστές της εκπομπής, συνάντησαν τον Εντσενσμπέργκερ στο μικρό διαμέρισμα που χρησιμοποιεί ως γραφείο του στο Μόναχο («ένας συγγραφέας, για να γράψει σωστά, δεν πρέπει να μπερδεύεται στα πόδια κανενός, ιδιαίτερα της γυναίκας του», θα εξηγήσει για την επιλογή του να μη γράφει στο σπίτι του), ο συγγραφέας γιόρταζε τα 80 χρόνια ζωής.
Εκείνες τις μέρες, όλες οι μεγάλες εφημερίδες της Γερμανίας αφιέρωναν σελίδες επί σελίδων στο έργο του, πράγμα όμως που τον άφηνε αδιάφορο. Σνομπισμός;
Καθόλου. Ο Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ αισθάνεται τόσο νέος, που δεν τον ενδιαφέρουν οι επετειακοί συνειρμοί, όπως δεν τον ενδιαφέρει οποιαδήποτε ταξινόμηση μουσειακού χαρακτήρα.
Το πόσο νέος αισθάνεται ο Εντσενσμπέργκερ, θα το καταλάβουν αμέσως οι θεατές της εκπομπής. Ξετυλίγοντας τα σπουδαιότερα σημεία καμπής της ζωής του – υπήρξε από τους πρωτεργάτες των φοιτητικών κινητοποιήσεων της Γερμανίας, στη δεκαετία του ’60, κι ύστερα, στις επόμενες δεκαετίες, ένας από τους πιο μαχητικούς διανοούμενους του προοδευτικού χώρου- ο Εντσενσμπέργκερ αποδεικνύεται ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει χάσει ακόμα την περιέργειά του για τη ζωή, την πολιτική, τη λογοτεχνία.
Και στη συζήτησή του με τους Ανταίο Χρυσοστομίδη και Μικέλα Χαρτουλάρη δεν θα κρύψει, επίσης, την αγάπη του για την Ελλάδα, την ελληνική φιλοσοφία, την ελληνική γλώσσα.
Παρουσιαστής: Μικέλα Χαρτουλάρη, Ανταίος Χρυσοστομίδης
Στις 00.15 στην ΕΤ1.
- Η Χαμάς απορρίπτει τις εκκλήσεις για αφοπλισμό της αν δεν τηρήσει το Ισραήλ τις δεσμεύσεις του
- LIVE: Ίντερ – Ρόμα
- Λουτσέσκου: Αναχωρεί άμεσα για τη Ρουμανία λόγω της υγείας του πατέρα του
- Καλή ευκαιρία του Ολυμπιακού με Ελ Κααμπί (vid)
- Μάστιγα οι απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Συγκλονιστικές μαρτυρίες
- Μπενίτεθ: «Δίκαιο το αποτέλεσμα με ΠΑΟΚ, μπορούσαμε να είχαμε καλύτερες επιλογές»
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Οκτώ άτομα έχασαν τον προσανατολισμό τους στο φαράγγι της Αγάλης στην Εύβοια
- Άνοιξε το σκορ η ΑΕΚ με Κοϊτά (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/filip-kvasnak-LUrr8X4RDw4-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442