«Μαστιχάκι»

Επίδειξη και συμμετοχή στην καλλιέργεια της μαστίχας. Νέοι αγρότες αναλαμβάνουν να σας δείξουν όλα τα στάδια καλλιέργειας του μαστιχόδεντρου, μέσα σε ένα πραγματικό χωράφι. Κατά την επίδειξη που πραγματοποιείται με εφαρμογή των παραδοσιακών τεχνικών και εργαλείων οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν και μόνοι τους κάθε στάδιο, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του κεντήματος, δηλαδή της εφαρμογής μικρών τομών στον φλοιό του δέντρου απ’ όπου εξάγεται η πολύτιμη μαστίχα.
Ανάλογα με την εποχή του χρόνου το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαφορετικές εκπλήξεις, όπως η συγκομιδή κηπευτικών βιολογικής καλλιέργειας, το πικνίκ στο χωράφι κάτω από τη σκιά των μαστιχόδεντρων όπου γίνεται γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων και άλλα.
Περίοδος λειτουργίας: όλο το χρόνο Διάρκεια προγράμματος: 2ωρα και 5ωρα προγράμματα ανάλογα με την εποχή του χρόνου

Τρύγος, πάτημα σταφυλιών
Παρέα με τους οινοπαραγωγούς των Μεστών της Χίου θα περπατήσετε στους αμπελώνες της περιοχής, θα τρυγήσετε τα αμπέλια και αφού βγάλετε τα παπούτσια σας, θα πατήσετε τα σταφύλια μέσα στο πατητήρι για να φτιάξετε μούστο. Στο τέλος της εκδρομής θα δοκιμάσετε το φημισμένο μεστούσικο γλυκό κρασί.
Περίοδος λειτουργίας: Σεπτέμβριος Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες

«Πως το τρίβουν το πιπέρι»: μάθημα μαγειρικής
Γνωρίστε τοπικές παραδοσιακές συνταγές προετοιμασμένες με αγνά υλικά και τα μπαχαρικά της Χιώτικης κουζίνας.
Περίοδος λειτουργίας: Όλο το χρόνο Διάρκεια προγράμματος: 4 ώρες

«Απόψε οι πλατείες άναψαν φωτιά»: γνωριμία με τους παραδοσιακούς χορούς
Μπορεί να μην γίνετε οι καλύτεροι χορευτές της Χίου, αλλά πολύ γρήγορα θα μάθετε ό,τι χρειάζεται για να χορέψετε συρτό στα πανηγύρια, στις πλατείες των χωριών.
Περίοδος λειτουργίας: Όλο το χρόνο Διάρκεια προγράμματος: 1 έως 3 ώρες

«Θα σας βγάλουμε το λάδι»: Συγκομιδή ελιών, επίσκεψη σε ελαιοτριβείο
Συμμετέχετε με τους αγρότες της Χίου στη συγκομιδή των ελιών. Μάθετε πώς ένας μύκητας βελτιώνει την ελιά και ποια είναι τα μυστικά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου καθώς παρακολουθείτε την παραγωγή του σε ένα τοπικό ελαιοτριβείο. Ολοκληρώστε την εκδρομή βουτώντας μια φέτα χωριάτικο ζυμωτό ψωμί μέσα στο φρέσκο λάδι.
Περίοδος λειτουργίας: Νοέμβριος, Δεκέμβριος Διάρκεια προγράμματος: Ημερήσιο 8ωρο πρόγραμμα

«Γέψου μια ζεστή»: Απόσταξη σύκων
Η χιώτικη εκδοχή του τσίπουρου παράγεται από σύκα και λέγεται σούμα. Το φθινόπωρο τα «νεμπικαριά» (τοπικά χωριάτικα αποστακτήρια) γεμίζουν ζωή από ντόπιους που απαντέχουν για να παραλάβουν τη σούμα τους. Με καλή παρέα, μουσική και μεζέ η ώρα κυλάει πιο γρήγορα και ευχάριστα. Βιώστε και εσείς αυτή την εμπειρία σε ένα από τα τοπικά νεμπικαριά των Μεστών.
Περίοδος λειτουργίας: Νοέμβριος, Δεκέμβριος Διάρκεια προγράμματος: 3 ώρες

Εργαστήριο κεραμικής
Ζήστε τη χαρά της δημιουργίας, τη μεταμόρφωση του άμορφου πηλού σε διακοσμητικό ή χρηστικό αντικείμενο.
Σε ένα από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια των Μεστών σας δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας με την τέχνη της κεραμικής.
Περίοδος λειτουργίας: όλο το χρόνο Διάρκεια προγράμματος: από 2 ώρες

Επίσκεψη σε ποτοποιίες και άλλες μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων
Βιώστε τη διαδικασία παραγωγής του ούζου με άρωμα μαστίχα, την παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών με πρώτες ύλες από τη Χιακή γη, την παραγωγή των γλυκών του Κάμπου της Χίου και άλλων τροφίμων.

Πεζοπορία
Περπατήστε σε ορεινές ή παραθαλάσσιες διαδρομές με φόντο τα μοναδικά τοπία και τη σπάνια χλωρίδα της Χίου.
Περίοδος λειτουργίας: όλο το χρόνο, κατά παραγγελία.
Διάρκεια προγράμματος: ημερήσια 8ωρα προγράμματα

Masticulture