Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Οικονομία και εκλογικός νόμος έρχονται σύντομα στη Βουλή

Οικονομία και εκλογικός νόμος έρχονται σύντομα στη Βουλή

Έτοιμα νομοσχέδια, προσχέδια νόμων, αλλά και τα προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων βρίσκονται στα συρτάρια του νέου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή θα αφορούν στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στα οικονομικά μέτρα.

43

Έτοιμα νομοσχέδια, προσχέδια νόμων, αλλά και τα προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων βρίσκονται στα συρτάρια του νέου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή θα αφορούν στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στα οικονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένονται προς τα μέσα του μήνα καιπροτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η οικονομία, αλλά και τα μέτρα για τη διαφάνεια.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου θα αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. ΤοΠΑΣΟΚ προτείνει μια παραλλαγή του γερμανικού συστήματος, με μονοεδρικές περιφέρειες και αύξηση του αριθμού των βουλευτών που θα εκλέγονται με λίστα. Προσχέδιο του νόμου αυτού βρίσκεται ήδη στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι εισηγήσεις για την εφαρμογή των μέτρων διαφάνειας, π.χ. η δημοσίευση των αποφάσεων των υπουργών στο Διαδίκτυο.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία με τη συνδρομή στελεχών από κάθε υπουργείο θα επεξεργαστεί τα βιογραφικά όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον για θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί στη Βουλή μόνο του. Η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια ώστε θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε στη ΔΕΘ τα πέντε νομοσχέδια των 100 πρώτων ημερών, τα οποία αφορούν τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, την προστασία των δανειοληπτών και την καταπολέμηση της ακρίβειας, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων με την καθιέρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου, καθώς και την προστασία της εργασίας.

Επείγει ωστόσο η κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο έλεγχος των στοιχείων που έστειλε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στην ΕΕ για την έκδοση των φθινοπωρινών προβλέψεών της και η προετοιμασία για την παρουσίαση στις 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες των εξελίξεων ως προς τη μείωση του ελλείμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο