Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αρνείται ο Ντε Βιλπέν ότι προσπάθησε να δυσφημήσει τον Ν.Σαρκοζί

Αρνείται ο Ντε Βιλπέν ότι προσπάθησε να δυσφημήσει τον Ν.Σαρκοζί

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου, στο πλαίσιο της υπόθεσης Clearstream. Υποστήριξε ότι δεν «ενορχήστρωσε» μια προσπάθεια συκοφαντικής δυσφήμησης του Ν.Σαρκοζί, με στόχο να τον πλήξει στις προεδρικές εκλογές του 2007.

91

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, κατέθεσε την Τετάρτη ενώπιον του δικαστηρίου, στο πλαίσιο της υπόθεσης Clearstream. Ο Ντε Βιλπέν υποστήριξε ότι δεν «ενορχήστρωσε» μια προσπάθεια συκοφαντικής δυσφήμησης του Ν.Σαρκοζί, με στόχο να τον πλήξει στις προεδρικές εκλογές του 2007.

Ο Ντε Βιλπέν κατέθεσε ότι ούτε έλαβε, ούτε έδωσε εντολή εκ μέρους του τέως προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ για την υπόθεση και πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει να αποκρύψει τίποτα που να αφορά ή να σχετίζεται με τον Ζ.Σιράκ.

Η υπόθεση Clearstream είδε το φως της δημοσιότητας περίπου πριν από πέντε χρόνια, όταν το όνομα του Νικολά Σαρκοζί φιγουράρισε σε μια λίστα πολιτικών και επιχειρηματιών που συνδέονταν με δωροδοκίες από πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η λίστα στάλθηκε στον Ντομινίκ ντε Βιλπέν και εκείνος την προώθησε για περαιτέρω διερεύνηση. Όταν, όμως, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λίστα ήταν ψευδής, το ενδιαφέρον στράφηκε στο πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την κατάρτισή της.

Το ερώτημα που εκκρεμεί ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης είναι κατά πόσο ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν επιχείρησε να δυσφημήσει τον Νικολά Σαρκοζί, εν όψει της αναμέτρησης για το αξίωμα της προεδρίας της Γαλλίας, για το οποίο ήταν αμφότεροι υποψήφιοι.

Ο δικαστής ρώτησε την Τετάρτη τον Ντε Βιλπέν εάν ήταν εκείνος που έστειλε τη λίστα στη Δικαιοσύνη. «Όχι» απάντησε εκείνος, λέγοντας ότι δεν έχει δει ποτέ του αυτές τις λίστες.

Αρνήθηκε ξανά ότι κρύβεται πίσω από μια απόπειρα δυσφήμησης του Νικολά Σαρκοζί και τόνισε ότι δεν γνώριζε πως η λίστα ήταν πλαστή.

Από την πλευρά του, ο μάρτυρας Ζαν-Λουΐ Ζεργκορέν, πρώην αντιπρόεδρος στην κοινοπραξία του Airbus, ανέφερε ότι έλαβε εντολή από τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, εν ονόματι του Ζ.Σιράκ, «να προωθήσει διάφορα ντοκουμέντα στη Δικαιοσύνη».

Όμως, οι συνήγοροι του Ντε Βιλπέν αμέσως αντέκρουσαν ότι, «ποτέ ο Ντε Βιλπέν δεν είχε στην κατοχή του αυτά τα ντοκουμέντα».

«Στα έγγραφα αυτά, ούτε το ονοματεπώνυμο Νικολά Σαρκοζί υπήρχε, ούτε άλλων συγγενών του», ανέφερε ο συνήγορος του Ντε Βιλπέν.

Στη δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να καταθέσουν συνολικά 20 μάρτυρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο