Ο Τουταγχαμών και οι θησαυροί του στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Πιστά αντίγραφα από τους θησαυρούς του Τουταγχαμών θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όσοι επισκεφθούν τους χώρους του περιπτέρου 5 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παίρνοντας μια γεύση από την αρχαία Αίγυπτο.
38
Το όνομά του συνδέεται με μύθους και θρύλους ανά τους αιώνες, καθώς το πέρασμά του από τη γη μπορεί να ήταν σύντομο, όμως ο πρόωρος θάνατός του και η ανακάλυψη του τάφου του, αιώνες αργότερα, τού χάρισαν αιώνια φήμη. Ο Τουταγχαμών βασίλεψε για μόλις εννιά χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο και προτού καλά-καλά προλάβει να ενηλικιωθεί πέθανε, για να «αναγεννηθεί» περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια αργότερα, όταν οι αρχαιολόγοι Χάουαρντ Κάρτερ και Κάρναβον ανακάλυψαν τον τάφο του, το 1922.
Μια μικρή γεύση από τους ανεκτίμητους θησαυρούς του μοναδικού αυτού τάφου, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση του Μουσείου King Tut (Μουσείο Τάφου του Βασιλιά Τουταγχαμών), που στήνεται στους χώρους του περιπτέρου 5 της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Συνολικά 65 μουσειακά εκθέματα (πιστά αντίγραφα) από τους θησαυρούς του Φαραώ θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι επισκέπτες της ΔΕΘ, παίρνοντας μια γεύση από αρχαία Αίγυπτο.
Στην κινητή αυτή έκθεση, που έχει ήδη ταξιδέψει στη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία, παρουσιάζονται μεταξύ άλλων ο τάφος και η μούμια του, η βασιλική καρέκλα, αγάλματα και πολλά άλλα ταφικά αντικείμενα.
Μάλιστα, ο επιμελητής της έκθεσης Οσάμα Καράρ επισήμανε χαριτολογώντας πως το γεγονός ότι πρόκειται για πιστά αντίγραφα προστατεύει τους προληπτικούς από την κατάρα των Φαραώ, στην οποία η λαϊκή δοξασία απέδωσε μια σειρά περίεργων θανάτων έπειτα από την ανακάλυψη του τάφου.
Από τη μία η κόμπρα που λέγεται πως έφαγε το καναρίνι του επικεφαλής αρχαιολόγου, μόλις ανοίχτηκε ο τάφος, από την άλλη η αρχαία αιγυπτιακή γραφή, που ανέφερε πως όποιος τολμήσει να βεβηλώσει τον τάφο του Φαραώ θα δαγκωθεί από την ιερή κόμπρα και θα πεθάνει, οι θρύλοι αυτοί απασχολούν ακόμη και σήμερα τους προληπτικούς.
Εκτός των θησαυρών του Τουταγχαμών και της περίφημης κατάρας του, οι επισκέπτες της έκθεσης θα ταξιδέψουν νοερά στην αρχαία Αίγυπτο, δοκιμάζοντας αντίγραφα ρούχων των Φαραώ και της μυθικής βασίλισσας Κλεοπάτρας, ενώ τέσσερις τυχεροί θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Αίγυπτο και να θαυμάσουν από κοντά τους αυθεντικούς θησαυρούς, που φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού στα μουσεία του Καΐρου και του Λούξορ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Έσπασαν τα ρεκόρ οι συνταξιοδοτήσεις το 2025 – Οι έξι κατηγορίες εργαζομένων
- Γιόγκα: Η στάση που χαρίζει συγκέντρωση και ηρεμία
- Αυστηρότερο το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους – Από πρόστιμα έως απολύσεις
- Ο Ντε Λα Φουέντε και η κόντρα με τον Φλικ λόγω του Γιαμάλ
- O Κιμ Γιονγκ Ουν εξήρε τους στρατιώτες της Βόρειας Κορέας που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας
- Einstürzende Neubauten: Ριζοσπάστες, δημιουργοί, πρωτοπόροι




