Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Συμβόλαιο 9 δισ. ευρώ για αγορά Eurofighter από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες

Συμβόλαιο 9 δισ. ευρώ για αγορά Eurofighter από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες

Υπέγραψαν Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία το συμβόλαιο με την κοινοπραξία που παράγει τα αεροσκάφη Eurofighter για την προμήθεια 112 αεροσκαφών, ύψους 9,1 δισ. ευρώ. Εντείνονται οι φωνές για αναθεώρηση των προτεραιοτήτων στον τομέα της άμυνας, ειδικά στη Βρετανία.

106

Υπέγραψαν την Παρασκευή Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία το συμβόλαιο με την κοινοπραξία που παράγει τα στρατιωτικά αεροσκάφη Eurofighter για την προμήθεια 112 αεροσκαφών, ύψους 9,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για 112 μαχητικά αεροσκάφη Typhoon, ενώ στο συμβόλαιο περιλαμβάνεται σύμφωνα με το Reuters, και προμήθεια κινητήρων αξίας 1,4 δισ. ευρώ.

Η κοινοπραξία που παράγει τα Eurofighter αποτελείται από τη βρετανική BAE Systems, την ιταλική Finmeccanica και την ισπανο-γερμανική EADS, η οποία έχει εγγυηθεί την παράδοση της παραγγελίας μέχρι το 2016.

Από τις χώρες που σύναψαν τελικά το συμβόλαιο, οι περισσότερες αντιρρήσεις έρχονταν από τη Βρετανία, που δαπανά αρκετά μεγάλα ποσά του προϋπολογισμού της για τη συντήρηση των πολεμικών της επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.

Η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι έχει εκπληρώσει όποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει για αγορά Eurofighter, αφήνοντας ανοικτά όλα τα μελλοντικά ενδεχόμενα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο