Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Διαδοχικές συνεδριάσεις Κυβερνητικής Επιτροπής και Υπουργικού Συμβούλιου

Διαδοχικές συνεδριάσεις Κυβερνητικής Επιτροπής και Υπουργικού Συμβούλιου

Θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως η επιλογή ανώτατων δικαστών, βρίσκονται επισήμως στην ατζέντα των διαδοχικών συνεδριάσεων Κυβερνητικής Επιτροπής και Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης. Ωστόσο, ορισμένοι βλέπουν -ή ελπίζουν- την ανάληψη πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών, που εκκρεμούν μετά τις ευρωεκλογές.

53

Θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως η επιλογή ανώτατων δικαστών, βρίσκονται επισήμως στην ατζέντα των διαδοχικών συνεδριάσεων Κυβερνητικής Επιτροπής και Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης. Ωστόσο, ορισμένοι βλέπουν -ή ελπίζουν-την ανάληψη πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών, που εκκρεμούν μετά τις ευρωεκλογές.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει τα δύο κορυφαία κυβερνητικά όργανα με διαφορά μιας ώρας, πυροδοτώντας νέες φήμες για κυβερνητικές αλλαγές.

Ο κ. Καραμανλής συγκαλεί πρώτα την Κυβερνητική Επιτροπή, για να συζητηθούν οι εισηγήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για την αλλαγή ηγεσίας στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να απορροφηθούν οι κραδασμοί που προκαλούν οι διαφορετικές προτιμήσεις των κορυφαίων υπουργών. Είναι επίσης πιθανό να εγκριθεί και ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών που εισηγείται ο Ν.Δένδιας.

Μία ώρα μετά ο πρωθυπουργός συγκαλεί το Υπουργικό Συμβούλιο που θα εγκρίνει και τυπικά τις κυβερνητικές επιλογές.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, το γεγονός πως συγκαλεί και τα δύο όργανα την ίδια ημέρα και αφήνει κενό το πρόγραμμά του για την Πέμπτη και την Παρασκευή προκαλεί υποψίες στους υπουργούς του ότι πιθανόν προετοιμάζει αιφνιδιασμό.

Αλλωστε, οι πιέσεις που δέχεται ο κ. Καραμανλής από το σύνολο των στελεχών και των συνεργατών του για να προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση και στο κόμμα είναι τόσο ασφυκτικές όσο ποτέ άλλοτε.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πείσουμε τους οπαδούς μας πως λάβαμε το μήνυμα της αποδοκιμασίας τους, που μας έστειλαν στις ευρωεκλογές» επισημαίνουν.

Παράλληλα, στην ήδη υπάρχουσα πίεση προστίθεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως διαγράφεται μετά την άρνηση των περισσοτέρων κομμάτων της Αντιπολίτευσης να στηρίξουν την ΝΔ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως, παρά τις πιέσεις, ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αντιστέκεται και να αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως δεν συζητεί καμιά αλλαγή προς το παρόν. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές παρατηρούσαν εξάλλου, πως ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι οι όποιες αλλαγές γίνονταν τώρα, θα περνούσαν απαρατήρητες, γι αυτό και θεωρεί σκόπιμο να τις αναβάλει ως τα τέλη Αυγούστου, ώστε να εμφανιστεί με άλλον αέρα και με συμβολισμούς νέας εκκίνησης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο