105

Αποφεύχθηκε η διάσπαση στη Φόρμουλα Ένα, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και η Ένωση Ομάδων του πρωταθλήματος (FOTA) ανακοίνωσαν πως έφτασαν σε συμφωνία, βάζοντας έτσι τέλος στο ενδεχόμενο να διεξαχθεί το 2010 μια ανταγωνιστική διοργάνωση.

«Δεν υπάρχει διαχωρισμός, αλλά υπάρχει ένα και μοναδικό πρωτάθλημα για το 2010. Έχουμε βρει μια συμφωνία για τη μείωση του κόστους» δήλωσε ο πρόεδρος της FIA, Μαξ Μόσλεϊ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του παγκοσμίου συμβουλίου μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Παρίσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η FIA και η FOTA βρίσκονταν εδώ και αρκετές εβδομάδες «στα μαχαίρια», με αφορμή τους κανονισμούς της Φόρμουλα Ένα για το 2010, οι οποίοι όριζαν, μεταξύ άλλων, πλαφόν ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ στους προϋπολογισμούς των ομάδων, με αντάλλαγμα μεγαλύτερη τεχνική ελευθερία.

Το σημείο αυτό αποτελούσε «αγκάθι» για τις ομάδες της FOTA, οι οποίες απειλούσαν ότι θα δημιουργούσαν ένα -ανταγωνιστικό προς τη Φόρμουλα Ένα- πρωτάθλημα από το 2010.

Η Ένωση είχε προγραμματίσει για την Τετάρτη συνάντηση στην Μπολόνια, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο περί δημιουργίας ανταγωνιστικού πρωταθλήματος.

Ο Μόσλεϊ και οι ομάδες βρίσκονταν για μήνες σε διαμάχη, ωστόσο φάνηκε ότι η FIA μαλάκωσε τη στάση της πριν από το βρετανικό γκραν πρι, όταν ανακοίνωσε πως θα συμφωνούσε στις αλλαγές των κανονισμών, εάν οι ομάδες δεσμεύονταν να συνεχίσουν στη Φόρμουλα Ένα.

Στο μεταξύ, ο Μόσλεϊ, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ήθελε να παραμείνει στη θέση του, δήλωσε πως δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της FIA.

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι κανονισμοί της Φόρμουλα Ένα για το 2010 θα είναι ίδιοι με τους φετινούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ