30

Τροπολογία για την επίλυση του προβλήματος μισθοδοσίας 550 συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ κατέθεσε στη Βουλή ο Α.Σαμαράς.

Πρόκειται για όσους την 1η Νοεμβρίου 2008 είχαν συμπληρώσει υπηρεσία 24 μηνών: παραμένουν για έναν ακόμα χρόνο με δυνατότητα παράτασης μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2010, χωρίς όμως να μετατρέπονται οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Ο υπουργός Πολιτισμού, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε για την παράταση των εν λόγω συμβάσεων, όπως και για το ότι, «θα έχουμε ανοιχτά τα μεγάλα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με διπλή βάρδια από τον Απρίλη -νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά- και μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, όπου τελειώνει η περίοδος υψηλής επισκεψιμότητας στους χώρους αυτούς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, διευκρίνισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την τροπολογία, αν και το πρόβλημα μισθοδοσίας των συμβασιούχων, δημιουργήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία «νομοθετεί στο πόδι».

«Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είναι κατάκτηση της σύγχρονης Ελλάδας να παραμένουν ανοιχτά τα μουσεία μας και οι αρχαιολογικοί χώροι ή γιατί επιστήμονες που εργάζονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αντιμετωπίζονται με ευνοϊκό τρόπο» ανέφερε ο κος Παπουτσής.

Τόσο, το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν να ισχύσουν οι ρυθμίσεις και για όσους κλείσουν 24μηνο, μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ.

Επιπρόσθετα, η Αννα Φιλίνη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αφαιρεθεί από την τροπολογία η πρόβλεψη πως οι συμβάσεις «αποκλείεται να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν.Γκατζής, τόνισε πως η τροπολογία «βάζει ταφόπετρα στα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς ζητά από τους εργαζόμενους αυτούς που είναι 500 άνθρωποι σε σύνολο 3500 συμβασιούχων, να απεμπλακούν από τα ασφαλιστικά μέτρα στα οποία έχουν προσφύγει για να εξασφαλίσουν συμβάσεις αορίστου χρόνου».

Τέλος, εκπροσωπώντας τον ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης, διευκρίνισε πως θα υπερψηφίσει την τροπολογία, μόνο και μόνο «λόγω της κρισιμότητας του θέματος».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί «διευθέτησε το πρόβλημα, μόνον αφού φτάσαμε στο διεθνές ρεζίλεμα της χώρας» – αλλά και τους συμβασιούχους, οι οποίοι «θα μπορούσαν να στήσουν αντίσκηνα οπουδήποτε αλλού πλην της Ακρόπολης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ