Κακό παράδειγμα για τους εφήβους οι καπνιστές γονείς
Νέα Υόρκη: Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς καπνίζουν, είναι πιθανότερο να υιοθετήσουν τη συνήθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Νέα Υόρκη: Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς καπνίζουν, είναι πιθανότερο να υιοθετήσουν τη συνήθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Ο Δρ Στέφεν Γκιλμαν και οι συνεργάτες του στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 559 αγόρια και κορίτσια 12-17 ετών και μίλησαν με τον έναν και των γονέων του κάθε συμμετέχοντα.
Μεταξύ των γονέων, το 62,4% ήταν καπνιστές, το 46% πληρούσε τα κριτήρια της εξάρτησης από τη νικοτίνης.
Συνολικά, το 27,8% των εφήβων ανέφερε ότι είχε καπνίσει, με τη συχνότητα χρήσης να αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία: 7,2% για τους 12χρονους, και 61,3% για τους 17χρονους.
Κάθε γονέας επηρέαζε ανεξάρτητα την πιθανότητα του νεαρού ατόμου να αρχίσει να καπνίζει. Το μητρικό κάπνισμα επηρέαζε τους γιους και τις κόρες εξίσου, ενώ το πατρικό κάπνισμα είχε ισχυρότερη επίδραση στους γιους παρά στις κόρες, και η συνήθεια του πατρικού καπνίσματος που δεν ζούσαν με τα παιδιά δεν είχε επίπτωση σ’ αυτά.
Όσο περισσότερο χρόνο κάπνιζε ο γονέας τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να αρχίσει να καπνίζει το παιδί. Κατά πόσο ο γονέας ήταν εξαρτημένος από την νικοτίνη δεν επηρέαζε την ισχύ της σχέσης.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η επίδραση ήταν εντονότερη στις μικρότερες ηλικίες. Τα παιδιά 12 ετών και κάτω όταν είχαν γονείς καπνιστές είχαν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να καπνίσουν συγκριτικά με τα παιδιά των μη καπνιστών γονέων. Όμως οι έφηβοι που ήταν 13 ετών και άνω είχαν μόλις 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν από τους καπνιστές γονείς.
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα του ατόμου να εξελιχθεί σε καπνιστή, από τα ΜΜΕ μέχρι και την γενετική επιρρέπεια στην εξάρτηση. Ωστόσο, μια βαθύτερη κατανόηση της γενεαλογικής μετάδοσης του καπνίσματος θα δώσει περισσότερα στοιχεία για τους τρόπους πρόληψης του καπνίσματος.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.