Εκτός «μαύρης λίστας» της ΕΕ η ιρανική οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού
Να αφαιρέσουν από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων τους Μουτζαχεντίν του Λαού, ιρανική αντιπολιτευόμενη οργάνωση, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, τη Δευτέρα.
Να αφαιρέσουν από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων τους Μουτζαχεντίν του Λαού, ιρανική αντιπολιτευόμενη οργάνωση, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη και βάσει αυτής ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των μελών της οργάνωσης.
Η απόφαση αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη επιθυμούσε να παραμείνει η αντιπολιτευόμενη οργάνωση στην «μαύρη λίστα».
Η κίνηση της ΕΕ έρχεται μετά από μία σειρά αποφάσεων ευρωπαϊκών δικαστηρίων κατά της ένταξης της οργάνωσης στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται οργανώσεις όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και οι Τίγρεις Ταμίλ της Σρι Λάνκα.
Η οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού εδρεύει στη Γαλλία από το 1979, μετά την Ισλαμική Επανάσταση, και διαθέτει εντός του Ιράν ένοπλες ομάδες που δρουν κατά του ισλαμιστικού καθεστώτος.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της αφαίρεσης των Μουτζαχεντίν του Λαού από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.