Διπλωματία στις Βρυξέλλες για την εδραίωση της εκεχειρίας στη Γάζα
Με ζητούμενο την εδραίωση της εκεχειρίας στη Γάζα συναντώνται την Κυριακή στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους Παλαιστινιακής Αρχής, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Τουρκίας. Την προσεχή εβδομάδα στη Μέση Ανατολή ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ. Ανοιξαν το Σάββατο τα σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα.
Με ζητούμενο την εδραίωση της εκεχειρίας στη Γάζα συναντώνται την Κυριακή στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους Παλαιστινιακής Αρχής, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Τουρκίας. Την προσεχή εβδομάδα στη Μέση Ανατολή ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ. Ανοιξαν το Σάββατο τα σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο…
Η συνάντηση της Κυριακής στις Βρυξέλλες έρχεται μία εβδομάδα μετά την εκεχειρία που κηρύχθηκε μονομερώς από το Ισραήλ και τη Χαμάς έπειτα από 22 ημέρες σαρωτικών ισραηλινών επιχειρήσεων που άφησαν πίσω τους 1.400 νεκρούς, περισσότερους από 5.500 τραυματίες, τεράστια καταστροφή και ανθρωπιστικό δράμα.
Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπαράκ Ομπάμα στέλνει την επόμενη εβδομάδα επόμενη εβδομάδα στη Ανατολή τον ειδικό απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος με συναντήσεις του στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη -όπου εδρεύει η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς- θα εργαστεί για την εδραίωση της εύθραυστης εκεχειρίας.
Ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Αμος Γκλιάντ δήλωσε, εν τω μεταξύ, το Σάββατο ότι η Αίγυπτος μπορεί να θέσει τέλος στο λαθρεμπόριο όπλων από το έδαφός της προς τη Λωρίδα της Γάζας. «Είναι εντυπωσιακή η διάθεση των αιγυπτιακών Αρχών να εργαστούν για την πάταξη του λαθρεμπορίου όπλων» δήλωσε.
«Οι Αιγύπτιοι καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς δεν συνιστά μόνο απειλή για το Ισραήλ αλλά και για τους ίδιους. Η Χαμάς εργάζεται σε συντονισμό με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και το Ιράν» υπογράμμισε. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι η είναι η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο.
Ο απόστρατος στρατηγός, πολιτικός σύμβουλος του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, είχε συνομιλίες την Πέμπτη στο Κάιρο με τον αρχηγό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν για το θέμα αυτό. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός και στη διακοπή του λαθρεμπορίου όπλων.
Το θέμα του απαχθέντος στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ συζητήθηκε στις επαφές με την Αίγυπτο και είναι πάντα σημαντικό, τόνισε ο Αμος Γκιλάντ. «Η ισραηλινή επιχείρηση δημιούργησε νέες ευκαιρίες δράσης για να επιτευχθεί η απελευθέρωση του» είπε ο Ισραηλινός διαπραγματευτής χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Ανοιξαν τα σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα
Τα σχολεία της Λωρίδας της Γάζας που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ άνοιξαν το Σάββατο, μία εβδομάδα μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας. Στις τάξεις επέστρεψαν περίπου 200.000 μαθητές. Τα μαθήματα άρχισαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, καθώς η κτιριακή υποδομή δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να λειτουργούν καθημερινά δύο σχολικές βάρδιες.
Πολλά από τα 221 σχολεία του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια από δεκάδες χιλάδες Παλαιστίνιους στη διάρκεια του ισραηλινού πολέμου των 22 ημερών.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης ο ΟΗΕ άνοιξε 37 σχολεία για να στεγάσει 50.000 ανθρώπους, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου καταστράφηκαν 30 σχολεία του ΟΗΕ. Σε μία από τις πλέον αιματηρές ισραηλινές επιθέσεις, περίπου 40 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το σχολείο αλ-Φακούρα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα.
Το Ισραήλ αρχικώς κατηγόρησε τη Χαμάς ότι πυροβόλησε κατά των ισραηλινών δυνάμεων από το εσωτερικό του σχολείου και χρησιμοποίησε αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες», ωστόσο αργότερα άλλαξε γραμμή μιλώντας για εξοβελισμό όλμου. Ο ΟΗΕ έχει απαιτήσει τη διενέργεια έρευνας και την απόδοση ποινικών ευθυνών.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε «αποτρόπαιες» τις ισραηλινές επιθέσεις κατά των κτιρίων του ΟΗΕ και δήλωσε συγκλονισμένος από την κλίμακα της καταστροφής.
Η επαναλειτουργία των σχολείων ακολουθεί απόφαση του Ισραήλ να άρει την απαγόρευση εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας για τον ΟΗΕ και εργαζόμενους σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η απαγόρευση βρισκόταν σε ισχύ από το Νοέμβριο, όταν η ένταση είχε αρχίσει να κλιμακώνεται καθώς προσέγγισε το τέλος της εξάμηνης εκεχειρίας.
Οι οργανώσεις αρωγής εξέφρασαν ικανοποίηση για την άρση των περιορισμέων, τόνισαν όπως ότι το έργο που πρέπει να γίνει στη Γάζα είναι «πελώριο» και υπάρχει ανάγκη για τεράστιες ποσότητες οικοδομικών υλικών προκειμένου να ανοικοδομηθούν σχολεία, νοσοκομεία, τεμένη και σπίτια.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.