Τις ευθύνες της Ευρώπης ενόψει των εξελίξεων έδειξε ο Γ.Παπανδρέου στον Ζ.Μπαρόζο
Τις ευθύνες μπροστά στις οποίες θα βρεθεί η Ευρώπη ιδιαίτερα ενόψει την παγκόσμιων εξελίξεων ανέφερε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου κατά τη συνάντησή τους. Σημαντική η δυνατότητα κάθε χώρας να αναπτύσει κονδύλια δημοσίων επενδύσεων, τόνισε μεταξύ άλλων.
Τα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος θα δημιουργούν κρίσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κα ιτον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων θα πρέπει να ξεπεραστούν οι πολιτικές αγκυλώσεις σχετικά με την ανάπτυξη τεχνολογιών πράσινης και βιώσιμης ενέργειας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα την καταστήσουν πρωτοπόρα σε αυτό το θέμα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πάντοτε υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία ως λόμπι προσπαθούν να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε αυτές τις κατευθύνσεις.
Αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον πρόεδρο Μπαρόζο, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου σημείωσε πως στάθηκε πρώτα – πρώτα στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε θέματα εποπτείας, διαφάνειας και στήριξης της απασχόλησης και τόνισε ότι δεν πρέπει να φοβηθούμε τον Κέινς και να στηρίξουμε την οικονομία με δημόσιες επενδύσεις.
Επίσης, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει απλώς να διευκολύνει τη ρευστότητα μεταξύ των τραπεζών, αλλά πρέπει να συμβάλει καθοριστικά ώστε να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ.Παπανδρέου είπε ότι τόσο αυτό, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά ιδιαίτερα το πρώτο, είναι ένα εργαλείο που συμβάλει στη δημοσιονομική πειθαρχία, όμως, τώρα, πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι δεν ομιλεί για χαλαρότητα. «Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους, διότι αυτοί μπορεί εύκολα να παρερμηνευτούν και να θεωρηθεί ότι μία κυβέρνηση θα μπορούσε χαλαρά να πετάει λεφτά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το ζήτημα είναι η ρυθμισμένη και η εποπτευόμενη δυνατότητα κάθε χώρας να αναπτύξει κονδύλια δημοσίων επενδύσεων, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι τα τωρινά υπαρκτά περιθώρια ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας είναι και μικρά και ανεξέλεγκτα.
Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι σίγουρα αυτή θα έλθει με προτάσεις, ωστόσο υπάρχουν διαβουλεύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται τόνωση της ανάπτυξης.
Σε ερώτηση για την έγκριση των 28 δισ. ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες ενημέρωσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο δεν έθεσε κανένα τέτοιο θέμα και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν ήλθε να κάνει κριτική στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στον κ.Μπαρόζο τόνισε τις ευθύνες μπροστά στις οποίες βρίσκεται η Ευρώπη, ιδιαίτερα ενόψει των παγκοσμίων εξελίξεων και εξέφρασε την ελπίδα με τις προτάσεις που ανέπτυξε να συνέβαλε στη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης πρότασης στην οποία θα καταλήξει η ΕΕ.
Οπως είπε ο κ.Παπανδρέου, στη συζήτησή του με τον Πρόεδρο Μπαρόζο αναφέρθηκαν και στα θέματα των εκθέσεων προόδου για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τονίζει ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό απαιτείται προσοχή, καθώς αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις Χριστόφια- Ταλάτ ανοίγουν κάποια παράθυρα ευκαιρίας. Πρόσθεσε ότι στηρίζουμε αυτές τις συζητήσεις και υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι να δημιουργηθεί ένα μόρφωμα.
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε την «εθνική κόκκινη» γραμμή της Ελλάδας και τόνισε στον κ. Μπαρόζο ότι οι ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις, ιδιαίτερα του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας, δεν συμβάλουν στην επίλυση του θέματος της ονομασίας της γείτονος.
Αντιδρά το ΚΚΕ
Σχολιάζοντας το ΚΚΕ τις δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με τον Ζ.Μπαρόζο, τόνισε «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εμπαίζει το λαό ζητώντας από την ΕΕ που πρωτοστατεί και καθοδηγεί τα αντιδραστικά σε βάρος εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών και μεσαίων αγροτών, να προστατεύσει την εργασία και τις συντάξεις! Ταυτόχρονα, η θέση του να χρησιμοποιήσει η ΕΕ τα εργαλεία της -αυτά που την οδήγησαν στην κρίση- για να αντιμετωπίσει την κρίση, στην ουσία αποτελεί το σοσιαλδημοκρατικό κάλεσμα προς την ΕΕ να υπερασπιστεί με κάθε τίμημα το Ευρωπαϊκό κεφαλαίο σε βάρος των λαών».
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.