Το σωματικό βάρος επηρεάζει την θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη
Νέα Υόρκη: Οι παχύσαρκοι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη είναι πιθανότερο να υποβληθούν σε μη χειρουργική θεραπευτική αγωγή από τους ασθενείς με φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Urology.
Νέα Υόρκη: Οι παχύσαρκοι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη είναι πιθανότερο να υποβληθούν σε μη χειρουργική θεραπευτική αγωγή από τους ασθενείς με φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Urology.
Οι παχύσαρκοι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη έχουν επιθετικότερους όγκους και παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο πολύ υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος είναι παράγοντας κινδύνου θανάτου από καρκίνο του προστάτη.
Ο Δρ Μπέντζαμιν Ντέιβις και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν τον ΔΜΣ των ασθενών και τον συνέκριναν με την θεραπεία που είχαν υποβληθεί για τον καρκίνο του προστάτη. Η μελέτη συμπεριέλαβε 2.041 άνδρες που είχαν για πρώτη φορά υποβληθεί σε θεραπεία την περίοδο 1995-2006.
Συνολικά, το 28,1 των συμμετεχόντων είχε φυσιολογικό ΔΜΣ, το 50,5% ήταν υπέρβαροι και το 16,5% ήταν παχύσαρκοι, ενώ το 4,8% πολύ παχύσαρκοι.
Η αύξηση του ΔΜΣ σχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα μη χειρουργικών θεραπειών, όπως ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, παρά με αφαίρεση του προστατικού αδένα.
Συγκριτικά με τους ασθενείς με φυσιολογικό σωματικό βάρος, οι πολύ παχύσαρκοι είχαν 77% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποβληθούν σε ορμονοθεραπεία και 59% μεγαλύτερη πιθανότητα βραχυθεραπείας, μια μορφή ακτινοθεραπείας.
Αν και η ορμονοθεραπεία μπορεί να είναι μια λογική λύση για ορισμένους ασθενείς με πρώιμη μορφή καρκίνου του προστάτη, αυτός ο τύπος θεραπείας δεν θεωρείται ίαση, καθιστώντας τον ασθενή ευάλωτο σε υποτροπή και παρενέργειες.
Η βραχυθεραπεία είναι καλή λύση για ασθενείς με πρώιμου σταδίου καρκίνου και χαμηλό κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου, αλλά όχι ασθενείς ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι αιτιολόγησης του συσχετισμού υψηλού ΔΜΣ και χρήσης μη χειρουργικών θεραπευτικών λύσεων, περιλαμβανομένης της αντίληψης ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν υψηλότερο ποσοστό χειρουργικών επιπλοκών αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία.
health.in.gr
- «Ο Νικολό Μέλι υπογράφει νέο συμβόλαιο με τη Φενέρμπαχτσε»
- Κρήτη: Τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε καφετέρια στο Ηράκλειο
- Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – 2η ημέρα: Πηγαδάκια, πρωτοκλασάτοι και οι ψηφοφορίες που έδειξαν ισορροπίες
- Grand Prix Ιαπωνίας: Νικητής ξανά ο Κίμι Αντονέλι (pic)
- Μουντιάλ χωρίς brands
- Στη φυλακή ακόμα τέσσερις για το κύκλωμα απάτης με το ΦΠΑ, ανάμεσά τους και πρώην παίκτης ριάλιτι
- Ωρα της Γης: Η στιγμή που η Αθήνα «έσβησε» – Το Παναθηναϊκό Στάδιο και η Ακρόπολη στο σκοτάδι
- O Χεζόνια, ο Ραζνάτοβιτς και τα σενάρια για το μέλλον του στη Euroleague
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 29.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/david-wirzba-1kqqPKhn0a4-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442