43

Χιλιάδες Παλαιστίνοι αποχαιρέτισαν, την Τετάρτη, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, τον Μαχμούντ Νταρβίς, έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του αραβικού κόσμου, που πέθανε στις 9 Αυγούστου, σε ηλικία 67 ετών.

Ο Νταρβίς άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Χιούστον, των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω επιπλοκών από εγχείρηση ανοιχτής καρδίας.

Παρών στην κηδεία και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που χαρακτήρισε τον Νταρβίς ως «ήρωα όλων των Παλαιστινίων».

Η σορός του Νταρβίς μεταφέρθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Αμμάν της Ιορδανίας και εν συνέχεια με στρατιωτικό ελικόπτερο στη Ραμάλα.

Η απόφαση να θαφτεί στη Ραμάλα, και όχι στη γενέτειρά του Γαλιλαία στα ισραηλινά εδάφη, ελήφθη προκειμένου οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να επισκέπτονται τον τάφο του.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Μαχμούντ Νταρβίς είχε γράψει την περίφημη ομιλία του Γιασέρ Αραφάτ στα Ηνωμένα Έθνη, το 1974.

«Σήμερα έχω έρθει κρατώντας στο ένα χέρι ένα κλαδί ελιάς και στο άλλο το όπλο του αντάρτη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Μην αφήστε αυτό το κλαδί να πέσει από το χέρι μου» είχε πει τότε ο Αραφάτ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ