Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τη «Στέγη του Κόσμου» φώτισε την Πέμπτη η Ολυμπιακή Φλόγα

Τη «Στέγη του Κόσμου» φώτισε την Πέμπτη η Ολυμπιακή Φλόγα

Στην κορυφή του Έβερεστ έφτασαν την Πέμπτη Κινέζοι ορειβάτες λαμπαδηδρόμοι, φωτίζοντας τη «Στέγη του Κόσμου» με την Ολυμπιακή Φλόγα. Το ταξίδι μέχρι τα 8.848μ κράτησε έξι ώρες και μεταδόθηκε ζωντανά από τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης. Επεισόδια στο Νεπάλ.

30

Στην κορυφή του Έβερεστ έφτασαν την Πέμπτη Κινέζοι ορειβάτες λαμπαδηδρόμοι, φωτίζοντας τη «Στέγη του Κόσμου» με την Ολυμπιακή Φλόγα.

Το ταξίδι μέχρι τα 8.848μ κράτησε έξι ώρες και μεταδόθηκε ζωντανά από τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ σε μια συμβολική κίνηση, ο πρώτος και ο τελευταίος ορειβάτης-λαμπαδηδρόμος ήταν Θιβετιανοί.

Το ταξίδι των Λαμπαδηδρόμων ξεκίνησε από τα 8.300μ όπου είχαν στήσει τις σκηνές. Είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη απόπειρα προσέγγισης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Τελικά, την Πέμπτη ο στόχος επετεύχθη, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν πραγματικά ιδανικές για τα τελευταία 580 μέτρα της δύσκολης διαδρομής. 

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Τόσο οι Αρχές της Κίνας όσο και του γειτονικού Νεπάλ είχαν απαγορεύσει σε άλλους ορειβάτες να πλησιάσουν την περιοχή έως ότου ολοκληρωθεί η λαμπαδηδρομία.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι της Φλόγας στην Κορυφή του Κόσμου ήταν εκτός του κανονικού προγράμματος της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

Επεισόδια στο Νεπάλ

Η αστυνομία του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περισσότερους από 200 Θιβετιανούς διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο γραφείο έκδοσης βίζα της κινεζικής πρεσβείας στο Κατμαντού.

Περίπου 300 διαδηλωτές κατάφεραν να διασχίσουν τις γραμμές των αστυνομικών και να φτάσουν έξω από τις πόρτες του γραφείου. Μερικοί επιχείρησαν με κλωτσιές να ρίξουν τις μεταλλικές πόρτες, ενώ άλλοι άρχισαν να πετούν ξύλα και πανό πριν η αστυνομία τους σταματήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο