Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Οι Αγώνες του Πεκίνου βλάπτουν σοβαρά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λέει η Διεθνής Αμνηστία

Οι Αγώνες του Πεκίνου βλάπτουν σοβαρά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λέει η Διεθνής Αμνηστία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Αμνηστία, καθώς διαπιστώνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου οδηγούν τελικά σε μεγαλύτερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έκκληση του Δαλάι Λάμα προς τη διεθνή κοινότητα να πιέσει για να σταματήσουν οι διώξεις Θιβετιανών.

98

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Αμνηστία, καθώς διαπιστώνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου οδηγούν τελικά σε μεγαλύτερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε έκθεσή της η Οργάνωση αναφέρεται κυρίως στη λογοκρισία και στο Θιβέτ.

Η Οργάνωση παρατηρεί ότι το Πεκίνο κάνει μεγάλη προσπάθεια να προβάλει την εικόνα μιας χώρας που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και ηρεμία, όμως, αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν την ελευθερία να σχολιάσουν τα γεγονότα με τον τρόπο που τα ζουν και τα αντιλαμβάνονται, ενώ οι ακτιβιστές και οι αντιφρονούντες αποτελούν τον πρώτο στόχο στο σχετικό «ξεσκαρτάρισμα» που πραγματοποιείται εν όψει των Αγώνων.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη ΔΟΕ αλλά και ηγέτες όλου του κόσμου να καταγγείλουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Όπως είναι γνωστό, αρκετοί ξένοι ηγέτες έχουν ήδη αποφασίσει να μην παραστούν στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στην πολιτική του Πεκίνου στο θέμα του Θιβέτ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δεν θα βρεθούν στο Πεκίνο στις 8 Αυγούστου. Αντίθετα, ο Τζορτζ Μπους σχεδιάζει να παρακολουθήσει την Τελετή Έναρξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ιαπωνική εφημερίδας, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο και τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας ενδέχεται να μην παραστούν στην Τελετή επίσης λόγω των μέτρων καταστολής στο Θιβέτ, αλλά και άλλων θεμάτων τριβής ανάμεσα στις δυο χώρες.

Την Τετάρτη ο Δαλάι Λάμα κάλεσε εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο ώστε να τεθεί ένα τέλος στη στρατιωτική καταστολή, η οποία όπως αναφέρει, κλιμακώνεται στις περιοχές της Κίνας όπου κατοικούν Θιβετιανοί.

Σε ανακοίνωσή του ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ καλεί «τις κυβερνήσεις του κόσμου, τους κοινοβουλευτικούς, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους λαούς να ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης καταστολής, καθώς και την απελευθέρωση όλων όσων έχουν συλληφθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο