Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τον Δαλάι Λάμα να μιλήσει για το Θιβέτ

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τον Δαλάι Λάμα να μιλήσει για το Θιβέτ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσκάλεσε τον εξόριστο Θιβετιανό πνευματικό ηγέτη Δαλάι Λάμα να απευθυνθεί στο Σώμα για τα αιματηρά γεγονότα στο Θιβέτ, δήλωσε ο πρόεδρος του Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ. Παράλληλα, η Κίνα συνεχίζει την προσπάθεια να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

95

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσκάλεσε τον εξόριστο Θιβετιανό πνευματικό ηγέτη Δαλάι Λάμα να απευθυνθεί στο Σώμα για τα αιματηρά γεγονότα στο Θιβέτ, δήλωσε ο πρόεδρος του Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ. Παράλληλα, η Κίνα συνεχίζει την προσπάθεια να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Ο κ.Πέτερινγκ κάλεσε την Κίνα σε διάλογο με τον Δαλάι Λάμα για την εξεύρεση λύσης ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι οι πολιτικοί (εννοώντας τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ) πρέπει να αναρωτηθούν αν μπορούν να παραβρεθούν στην τελετή έναρξης των Αγώνων σε περίπτωση που η Κίνα δεν συμμετάσχει σε διάλογο».

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, οι ευρωπαίοι υπουργοί των Εξωτερικών θα έχουν σύντομη συζήτηση για το Θιβέτ στην άτυπη σύνοδο που πραγματοποιούν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Σλοβενία, έπειτα από πρόταση της Γαλλίας.

* Εν τω μεταξύ, τις ανησυχίες του για την κατάσταση στο Θιβέτ εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ΚΙνέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο ενω τον προέτρεψε η Κίνα να αρχίσει διαλόγο με τον Δαλάι Λάμα.

Η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ υποστηρίζει ότι από τις 10 Μαρτίου, οπότε και άρχισαν οι διαδηλώσεις στη Λάσα, έχουν χάσει τη ζωή τους 135 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.000. Οι συλλήψεις φτάνουν τις 400, ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του εξόριστου κοινοβουλίου του Θιβέτ, Κάρμα Σόφελ, που εξέφρασε τον φόβο του ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης τονίζει πάντως ότι η εξακρίβωση των πληροφοριών από το Θιβέτ είναι δύσκολη αλλά οι πηγές που διαθέτουν είναι αξιόπιστες και ο αριθμός των θανάτων εξακριβωμένος μέχρι και την Τρίτη.

Παρά ταύτα, την Τετάρτη έφτασε στη Λάσα ομάδα 26 ξένων δημοσιογράφων μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων. Οι δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν από Κινέζους αξιωματούχους που έλεγχαν τις κινήσεις τους. Περιγράφουν μία εικόνα καταστροφών στην πόλη με πυρπολημένα κτίρια αλλά και μαρτυρίες Θιβετιανών για συχνούς αστυνομικούς ελέγχους και σχετική ελευθερία κινήσεων. Ο Δαλάι Λάμα χαρακτήρισε την δημοσιογραφική αποστολή «πρώτο βήμα».

Η Κίνα υποστηρίζει ότι τα θύματα είναι 22, στην πλειοψηφία τους «αθώοι πολίτες», όπως τονίζουν οι κινεζικές Αρχές. Από την πλευρά τους, οι κινεζικές Αρχές διατηρούν τον στενό αστυνομικό έλεγχο στο Θιβέτ και στις γειτονικές επαρχίες. Μαρτυρίες από την περιφέρεια Κινγκχάι αναφέρουν ότι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, αναμέσά τους και βουδιστές μοναχούς.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Βελγίου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αν η κατάσταση στο Θιβέτ επιδεινωθεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντιντιέ Ρεϊντέ δήλωσε ότι το μποϊκοτάζ «δεν είναι μία επιλογή που έχουμε σήμερα, αλλά δεν μπορούμε ποτέ να αποκλείσουμε τα χειρότερα». Η κυβέρνηση του Βελγίου, συνέχισε ο υπουργός, παρακολουθεί στενά τα γεγονότα.

Πάντως, ο πρόεδρος του εξόριστου Θιβετιανού κοινοβουλίου από την πλευρά του δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να διεξαχτούν «ώστε η Κίνα να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και νόμους» και η κάθε χώρα να αποφασίσει κατά συνείδηση.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ενός μποϊκοτάζ κατά των Αγώνων. Τον ίδιο ενδεχόμενο απέκλεισε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που κάλεσε και αυτός σε διάλογο Κίνας-Δαλάι Λάμα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στους Ολυμπαικούς Αγώνες του Πεκίνου. «Δεν προτίθεμαι να επισκεφθώ την Κίνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά η ενέργειά μου αυτή δεν στοχεύει στο να απειλήσω την Κίνα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο