Η πατρότητα σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με αυτούς που έχουν, αλλά όσοι έχουν πολλά παιδιά επίσης έχουν σχετικά μειωμένο κίνδυνο.
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με αυτούς που έχουν, αλλά όσοι έχουν πολλά παιδιά επίσης έχουν σχετικά μειωμένο κίνδυνο.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer, ο Δρ Κρίστιαν Τζόργκενσεν από το Ινστιτούτο Statens Serum στην Κοπεγχάγη έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση όλους τους άνδρες που είχαν γεννηθεί στη Δανία την περίοδο 1935-1988 και διαπίστωσε ότι συγκριτικά με τους πατέρες, οι άτεκνοι άνδρες ήταν 16% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.
Μεταξύ των μπαμπάδων, ο κίνδυνος της νόσου έφθινε καθώς αυξανόταν ο αριθμός των παιδιών.
Η αιτία της αντίθεσης δεν μπορεί να καθοριστεί από τα στοιχεία της μελέτης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ενισχύουν τα συμπεράσματα παλαιοτέρων ερευνών.
Σύμφωνα με μια θεωρία, οι άνδρες που είναι άτεκνοι λόγω στειρότητας έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, λόγω χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί επιστημονικά.
Οι άτεκνοι άνδρες της μελέτης είχαν μια ποικιλία πιθανών αιτιών. Μερικοί ήταν στείροι, μερικοί είχαν στείρα σύντροφο και ορισμένοι είχαν επιλέξει να μην αποκτήσουν παιδιά.
Γιατί όμως οι άνδρες με πολλά παιδιά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με αυτούς που είχαν ένα ή δύο μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί στο φαινόμενο του «υγιούς πατέρα». Δηλαδή, οι άνδρες με μεγάλο αριθμό τέκνων μπορεί να διατηρούν τη γονιμότητά τους σε σχετικά μεγάλη ηλικία και μπορεί να είναι ανθεκτικότεροι στην εκδήλωση καρκίνου του προστάτη.
health.in.gr
- «Ο Νικολό Μέλι υπογράφει νέο συμβόλαιο με τη Φενέρμπαχτσε»
- Κρήτη: Τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε καφετέρια στο Ηράκλειο
- Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – 2η ημέρα: Πηγαδάκια, πρωτοκλασάτοι και οι ψηφοφορίες που έδειξαν ισορροπίες
- Grand Prix Ιαπωνίας: Νικητής ξανά ο Κίμι Αντονέλι (pic)
- Μουντιάλ χωρίς brands
- Στη φυλακή ακόμα τέσσερις για το κύκλωμα απάτης με το ΦΠΑ, ανάμεσά τους και πρώην παίκτης ριάλιτι
- Ωρα της Γης: Η στιγμή που η Αθήνα «έσβησε» – Το Παναθηναϊκό Στάδιο και η Ακρόπολη στο σκοτάδι
- O Χεζόνια, ο Ραζνάτοβιτς και τα σενάρια για το μέλλον του στη Euroleague
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 29.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/david-wirzba-1kqqPKhn0a4-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442