Το Σουδάν δέχεται να σταλεί κοινή ειρηνευτική δύναμη στο Νταρφούρ
«Υβριδική» ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία θα αποτελείται από 17.000 έως 19.000 άνδρες, δέχτηκε το Σουδάν να μεταβεί στο Νταρφούρ, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η βία. Επιπλέον 3.000 αστυνομικοί θα συνδράμουν στην επιχείρηση.
91
Το Σουδάν δέχτηκε την Τρίτη να αποσταλεί στο Νταρφούρ «υβριδική» ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία θα αποτελείται από 17.000 έως 19.000 άνδρες.
Σύμφωνα με ένα αναθεωρημένο σχέδιο, η Αφρικανική Ένωση θα είναι υπεύθυνη για τις καθημερινές επιχειρήσεις, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να έχουν τον συνολικό έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης.
«Η κυβέρνηση του Σουδάν δέχθηκε την κοινή πρόταση για την υβριδική επιχείρηση» δήλωσε ο Σαΐντ Ντζίνιτ, επίτροπος Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης.
«Συμφωνία υπήρξε και σε συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την εξουσιοδότηση και τη δομή της επιχείρησης και σε λεπτομέρειες για τα διάφορα συστατικά και καθήκοντα (της επιχείρησης)» προσέθεσε.
Η πλειοψηφία των ανδρών θα προέρχονται από αφρικανικές χώρες.
Ο επικεφαλής της αποστολής του Σουδάν, Μουτρίφ Σίντιγκ, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε και στις δύο προτάσεις της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών: δηλαδή να σταλούν είτε 17.605 άνδρες με μονάδες γρήγορης αντίδρασης, ή 19.555 άνδρες χωρίς μονάδες γρήγορης αντίδρασης.
«Συμφωνήσαμε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο να βρούμε δυνάμεις από την Αφρική» είπε ο Μ.Σίντιγκ, αλλά συμπλήρωσε ότι εάν δεν υπάρξει αρκετή συνεισφορά από την Αφρική, τότε οι δυνάμεις θα μπορούν να έρθουν από αλλού».
Επιπλέον 3.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για την διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή. Η Αφρικανική Ένωση διαθέτει αυτή τη στιγμή 7.000 άνδρες στο Νταρφούρ.
Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ είχε συμφωνήσει στο σχέδιο τον Νοέμβριο, αλλά καθυστέρησε να αποδεχτεί τις δύο πρώτες φάσεις του σχεδίου και στη συνέχεια υπαναχώρησε στην αποδοχή της πρότασης.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν την Τρίτη θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Τσαντ Ίντρις Ντέμπι, δήλωσε ότι η χώρα του δέχεται έντονες διεθνείς πιέσεις για να σταλούν δυνάμεις στο Νταρφούρ μέσα από τα σύνορά του, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ασφαλής οδός για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Ωστόσο δεν επιβεβαίωσε εάν θα αποδεχτεί την πρόταση του ΟΗΕ.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 200 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο Βαλαντσιούνας, η πρόταση της Ζαλγκίρις και οι πιθανότητες για επιστροφή στη Euroleague
- Μωβ μέδουσες: Γιατί έχει αυξηθεί η παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες – Σχέδιο με πλωτά πλέγματα σε παραλίες της Εύβοιας
- «Δεν είναι ύποπτος φυγής ο 89χρονος» – Αιχμές από τον δικηγόρο του για την ποινική μεταχείρισή του
- NBA: Μυθικός Λεμπρόν Τζέιμς έστειλε τους Λέικερς στους ημιτελικούς της Δύσης – Δύο Game 7 στην Ανατολή (vids)
- Διάκριση των εξουσιών;
- ΕΕ: Χάσμα αμοιβών ανδρών και γυναικών – Η απαίτηση των εργοδοτών για απορρύθμιση απειλεί ό,τι έχουμε πετύχει
- Πότε χαϊδεύουμε τον σκύλο μας και πότε το αποφεύγουμε
- Τα νέα παπούτσια της Chanel δεν είναι καν παπούτσια – Καμία σόλα, δύο κορδόνια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-128x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)















































![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442