Ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης προσπαθούν να καλλιεργήσουν κύτταρα χοιρινού κρέατος στο εργαστήριο σε μια προσπάθεια να θρέψουν με κρέας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς το θάνατο
Ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης προσπαθούν να καλλιεργήσουν κύτταρα χοιρινού κρέατος στο εργαστήριο σε μια προσπάθεια να θρέψουν με κρέας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς το θάνατο ούτε ενός ζώου.
Η τεχνολογία αυτή είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, ωστόσο οι ελπίδες για την επιτυχία της είναι μεγάλες, καθώς η παραγωγή κρέατος με αυτή τη μορφή θα λύσει πολλά από τα προβλήματα της ανθρωπότητας:
Θα μειώσει σημαντικά το κόστος του κρέατος, καθώς δεν θα χρειαζόμαστε κτηνοτροφικές μονάδες.
Θα βελτιώσει την ποιότητά του επειδή δεν θα χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ούτε θα υπάρχουν μέρη με χαμηλότερη θρεπτική αξία από άλλα.
Θα σχεδιαστεί κρέας με πιο υγιεινές προδιαγραφές.
Θα μειωθεί το περιβαλλοντικό κόστος, λόγω της απουσίας ζώων που παράγουν μεθάνιο, κοπριά και απαιτούν την καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων για τη διατροφή τους.
Θα σταματήσει ο βασανισμός ζώων από τον εγκλεισμό τους στους αφύσικους χώρους των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η σφαγή τους.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να καλλιεργήσουν μυϊκό ιστό ο οποίος θα τρέφεται από διάλυμα συστατικών μέσα στο οποίο θα επιπλέει, ενώ ηλεκτρικοί παλμοί θα ενεργοποιούν τα κύτταρα ώστε να ασκούνται και να μεγαλώνουν σε μέγεθος.
Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα μελετηθούν τρόποι ώστε να προστεθούν στα κύτταρα ίνες, ώστε το κρέας να μοιάζει με το φυσιολογικό και λίπος, το οποίο είναι απαραίτητο για να βελτιωθεί η γεύση.