Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αναγνωρίστηκε ο υποδοχέας του δέρματος που αντιλαμβάνεται το ψύχος

Αναγνωρίστηκε ο υποδοχέας του δέρματος που αντιλαμβάνεται το ψύχος

Ουάσινγκτον: Έπειτα από δεκαετίες αναζήτησης, Αμερικανοί ερευνητές ταυτοποίησαν την πρωτεΐνη που επιτρέπει στο δέρμα να αντιλαμβάνεται το ψύχος. Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια από τα οποία απουσιάζει ο υποδοχέας δεν αντιλαμβάνονται πότε κάνει κρύο.

Ουάσινγκτον: Έπειτα από δεκαετίες αναζήτησης, Αμερικανοί ερευνητές ταυτοποίησαν την πρωτεΐνη που επιτρέπει στο δέρμα να αντιλαμβάνεται το ψύχος. Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια από τα οποία απουσιάζει ο υποδοχέας δεν αντιλαμβάνονται πότε κάνει κρύο.

Ο υποδοχέας που αντιλαμβάνεται το θερμό ήταν γνωστός εδώ και χρόνια, ωστόσο ο μηχανισμός που δίνει την αίσθηση του κρύου παρέμενε μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστος.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το ψύχος γίνεται αντιληπτό μέσω της πρωτεΐνης TRPM8, η οποία υπάρχει στις νευρικές ίνες που διατρέχουν το δέρμα και άλλες περιοχές του σώματος. Η TRPM8 ανήκει στην ίδια οικογένεια πρωτεΐνών με τον υποδοχέα που αντιλαμβάνεται το θερμό.

Οι υποδοχείς αυτοί βρίσκονται στην εξωτερική μεμβράνη των νευρικών κυττάρων. Όταν ενεργοποιηθούν από τη μεταβολή της θερμοκρασίας, σχηματίζουν κανάλια στην μεμβράνη μέσα από την οποία εισέρχονται στα κύτταρα θετικά φορτισμένα ιόντα, όπως τα ιόντα ασβεστίου. Η είσοδος των ιόντων προκαλεί τη δημιουργία ηλεκτρικού σήματος που ταξιδεύει από το δέρμα στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες είχαν υποψιαστεί το ρόλο της TRPM8 στην αίσθηση του ψυχρού, μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχαν αποδείξεις. Όπως αναφέρει το Reuters, ο Δρ Ντέιβιντ Τζούλιους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο δημιούργησε ποντίκια από τα οποία απουσίαζε το γονίδιο της TRPM8.

Τα πειραματόζωα γενικά δεν έδειξαν να αντιλαμβάνονται τις χαμηλές θερμοκρασίες, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Νature. Ο υποδοχέας, ωστόσο, δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην αίσθηση υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών, κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου -οι ερευνητές δεν αποκλείουν το δριμύ ψύχος να γίνεται αντιληπτό μέσω διαφορετικού μηχανισμού.

Δεδομένου ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες περιορίζουν το αίσθημα του πόνου, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έρευνα ίσως ανοίξει το δρόμο για νέα αναλγητικά φάρμακα.

Είναι ενδιαφέρον, τέλος, ότι ο υποδοχέας TRPM8 ενεργοποιείται από τη μινθόλη, την ουσία που απομονώνεται από τη μέντα και άλλα φυτά και χρησιμοποιείται σε τσίχλες και οδοντόκρεμες για να προσφέρει «δροσερή» αίσθηση.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο