Εικονικός άνθρωπος επιτρέπει ταξίδια μέσα στο σώμα
Καναδοί ερευνητές παρουσίασαν το λεπτομερέστερο μέχρι σήμερα μοντέλο του ανθρώπινου σώματος, ένα «τετραδιάστατο» σώμα που αιωρείται σε μια αίθουσα εικονικής πραγματικότητας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα, ή για να βλέπουν οι ασθενείς τι τους συμβαίνει.
36
Καναδοί ερευνητές παρουσίασαν το λεπτομερέστερο μέχρι σήμερα μοντέλο του ανθρώπινου σώματος, έναν «τετραδιάστατο» σώμα που αιωρείται μέσα σε μια αίθουσα εικονικής πραγματικότητας.
Οι γιατροί θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν στην έρευνα, για τον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων, ή και για να δείχνουν στους ασθενείς τι συμβαίνει στον οργανισμό τους.
Το μοντέλο CAVEMan (Ανθρωπος των Σπηλαίων) περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 τμήματα του ανθρώπινου σώματος. Βασίστηκε σε δεδομένα από βιβλία ανατομίας, τα οποία μετατράπηκαν σε κινούμενες τρισδιάστατες εικόνες από έναν καλλιτέχνη.
Ο εικονικός άνθρωπος απεικονίζει επίσης το πέρασμα του χρόνου, το οποίο αντιστοιχεί στην τέταρτη διάσταση.
Οι εικόνες προβάλλονται στο CAVE (σπηλιά), μια αίθουσα εικονικής πραγματικότητας με προβολείς στους τρεις τοίχους και το πάτωμα. Φορώντας ειδικά γυαλιά που δίνουν αίσθηση του βάθους, οι χρήστες μπορούν να περιστρέφουν το μοντέλο, να του αλλάζουν κλίμακα και να επιλέγουν ποια όργανα και ιστοί είναι ορατά.
«Σήμερα, αυτού του είδους το μοντέλο είναι μοναδικό στον κόσμο. Είναι το μόνο που έχει ολοκληρωθεί» δήλωσε στο Reuters ο Κρίστοφ Σένσεν, διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Sun για Απεικονιστική Γενωμική στο Πανεπιστήμιο του Κάγκαρι.
Το Κέντρο Αριστείας, που ιδρύθηκε με χρηματοδότηση της εταιρείας υπολογιστών Sun Microsystems, ξεκίνησε το πρόγραμμα πριν από έξι χρόνια, με αρχικό στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου για μαθήματα μασάζ. Η προσπάθεια επεκτάθηκε στη συνέχεια για να καλύψει τις ανάγκες και των γιατρών.
Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να αναπτύξουν μοντέλα που θα πωλούνται σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ντόρα Γιαννακοπούλου: Πέθανε η πολυσχιδής δημιουργός του θεάτρου, του τραγουδιού και της λογοτεχνίας
- Εστησαν rave πάρτι στα σκαλιά εκκλησίας στο Γαλάτσι με DJ και φωτορυθμικά
- Ποια χώρα είναι πρώτη παγκοσμίως στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων
- «Βασιλιάς» ο Ολυμπιακός στην πυγμαχία, «σφράγισε» το πρωτάθλημα
- Σέντρα στο Κόπα Άφρικα: Το Μαρόκο του Ελ Κααμπί κάνει πρεμιέρα κόντρα στις Κομόρες
- Εβραϊκός αντισιωνισμός



