Αθώοι δηλώνουν οι βασικοί κατηγορούμενοι στην πολύκροτη δίκη της Μαδρίτης
Με διακήρυξη αθωότητας από τρεις βασικούς κατηγορούμενους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 συνεχίζεται η δίκη στη Μαδρίτη. Καταδικάζουν τις επιθέσεις, αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στο μακελειό και κάθε σχέση με την τρομοκρατία.
Με διακήρυξη αθωότητας από τρεις βασικούς κατηγορούμενους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου 2004 συνεχίζεται η μεγαλύτερη δίκη για τρομοκρατία που έχει λάβει ποτέ χώρα στην Ισπανία. Καταδικάζουν τις επιθέσεις, αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στο μακελειό και κάθε σχέση με την τρομοκρατία και την Αλ Κάιντα.
Στο εδώλιο του κατηγορυμένου κάθονται συνολικά 29 κατηγορούμενοι για τις τρομοκρατικές ενέργειες που στοίχισαν τη ζωή σε 191 ανθρώπους και τραυμάτισαν 1.824. Επτά εκ των κατηγορουμένων θεωρούνται ως οι βασικοί δράστες και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επιβολής ποινών έως και 40.000 χρόνια κάθειρξης έκαστος.
Η δίκη συμπλήρωσε τη δεύτερη ημέρα της με τρεις θεωρούμενους ως «εγκέφαλους» των επιθέσεων να δηλώνουν αθώοι..
Ο πρώτος που εξετάστηκε, την Πέμπτη, ήταν ο Ραμπέι Οσμάν Σαγιέντ Αχμέντ. Αρνήθηκε κάθε συμμετοχή και καταδίκασε τις επιθέσεις. Γνωστός ως «Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος» είχε καταδικαστεί πέρυσι από ιταλικό δικαστήριο για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και εκδόθηκε στην Ισπανία για να δικαστεί σε σχέση με τις επιθέσεις της Μαδρίτης.
Ο ίδιος καυχάτο ότι ήταν ο κύριος οργανωτής των επιθέσεων της Μαδρίτης σε τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψαν οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες στο διαμέρισμά του στο Μιλάνο. Ωστόσο, ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. «Δεν δέχομαι καμία από τις κατηγορίες, καμία από τις καταγγελίες» δήλωσε στα αραβικά και ακολούθως καταδίκασε τις επιθέσεις.
Ανάλογη στάση τήρησε την Παρασκευή ο Μαροκινός Γιουσέφ Μπελχάτζ, ο επονομαζόμενος «Αφγανός», που θεωρείται επίσης από τους υποκινητές των επιθέσεων. Καταδίκασε το μακελειό και κάθε είδους βία και αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στην Αλ Κάιντα ή σε άλλη τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Μπελχάτζ αρνήθηκε, επίσης, ότι είναι το ίδιο πρόσωπο με τον «Αμπού Ντουτζάνα τον Αφγανό», εκπρόσωπο της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη που εμφανίζεται σε μία βιντεοταινία να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Το συγκεκριμένο βίντεο είχε εντοπιστεί στις 13 Μαρτίου 2004 κοντά στο μεγάλο τέμενος της Μαδρίτης.
Εν συνεχεία και τρίτος κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της 11ης Μαρτίου αρνήθηκε επίσης την εμπλοκή του. Ο Μαροκινός Χασάν ελ-Χάσκι, ο επονομαζόμενος Αμπού Χάμζα, δήλωσε πως «δεν έχει καμία σχέση, δεν γνωρίζει κανέναν στη Μαδρίτη».
Η Εισαγγελία τον παρουσιάζει ως τον πρώην αρχηγό στην Ευρώπη της Μαροκινής Μαχόμενης Ισλαμικής Οργάνωσης (GICM), η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, όμως ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως αυτή η τρομοκρατική οργάνωση δεν υπάρχει.
«Αυτή η οργάνωση δεν υφίσταται. Είναι μια φανταστική οργάνωση. Δεν έχω καμιά σχέση με αυτή την οργάνωση» είπε.
Αλλά και ο Μαροκινός Τζαμάλ Ζουγκάμ, ένας από τους κατηγορούμενους για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. «Ήταν αδύνατο να ήμουν εκεί», είπε απαντώντας στην παρατήρηση της εισαγγελέως, Όλγα Σάντσεθ, ότι τον αναγνώρισαν τέσσερις μάρτυρες.
Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι εκείνη την ημέρα κοιμόταν μέχρι τις 10 στο σπίτι του στη Μαδρίτη και γύρω στις 11 πήγε στο τηλεφωνικό κέντρο που διατηρεί στη συνοικία Λαβαπιές. Υπενθυμίζεται ότι οι βόμβες εξερράγησαν στις 7:40 το πρωί.