Αρνητικό το κλίμα για τον Γκιουλ στην Ουάσινγκτον στο θέμα της αρμενικής γενοκτονίας
Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν οι προσπάθειες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να αποτρέψει την αναγνώριση από το Κογκρέσο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν οι προσπάθειες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Ουάσινγκτον προκειμένου να αποτρέψει την αναγνώριση από το Κογκρέσο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας οποίος είχε σειρά συναντήσεων στο Καπιτώλιο με μέλη του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Γκιουλ, μετά την συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ότι η τροπολογία για την αρμενική γενοκτονία αποτελεί σοβαρή απειλή για τις διμερείς σχέσεις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ απάντησε ότι αυτή είναι η προσωπική εκτίμηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε κατανόηση στις τουρκικές θέσεις, δήλωσε όμως ότι τα περιθώρια της αμερικανικής κυβέρνησης να στηρίξουν τις θέσεις αυτές είναι ανύπαρκτα.
«Αντιλαμβανόμαστε τις ευαισθησίες στην Τουρκία. Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε και τις ευαισθησίες που υπάρχουν σε άλλες κοινότητες των ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου. Συζητάμε για το θέμα με το Κογκρέσο. Νομίζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γκιουλ και η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζουν καλά το αμερικάνικο σύστημα και κατανοούν ότι το Κογκρέσο αποτελεί ανεξάρτητη δομή εξουσίας. Παρά ταύτα, βρισκόμαστε σε στενή επαφή με μέλη του Κογκρέσου επί του θέματος, και τους έχουμε μεταφέρει τις ευαισθησίες που μας εξέφρασε η τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με τη συγκεκριμένη τροπολογία» δήλωσε ο κ. Μακόρμακ.
Παράλληλα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, Νταν Φριντ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει την τροπολογία και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο ότι η υιοθέτησή της δεν θα ήταν ωφέλιμη. Ταυτόχρονα, όμως, κάλεσε την Τουρκία να συμβιβασθεί με το παρελθόν της, λέγοντας ότι ελεύθερες και ειλικρινείς χώρες οφείλουν να κοιτάζουν κατάματα τις μαύρες κηλίδες της ιστορίας τους και να τις αντιμετωπίζουν όσο επώδυνες και αν είναι αυτές. Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε, και οι ΗΠΑ έχουν αναγκασθεί να κάνουν την αυτοκριτική τους για την συμπεριφορά τους έναντι των σκλάβων και των ιθαγενών.