Ονομαστές πορσελάνες από τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα στο Βυζαντινό Μουσείο
Οι ονομαστές ολλανδικές πορσελάνες Ντελφτ, οι γερμανικές Μάισεν, οι γαλλικές Σεβρών του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα εκτίθενται από την Πέμπτη μαζί με κεραμεικά της ίδιας περιόδου από τον ελλαδικό χώρο στο Βυζαντινό Μουσείο.
38
Οι ονομαστές ολλανδικές πορσελάνες Ντελφτ, οι γερμανικές Μάισεν, οι γαλλικές Σεβρών του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα εκτίθενται από την Πέμπτη μαζί με κεραμεικά της ίδιας περιόδου από τον ελλαδικό χώρο στο Βυζαντινό Μουσείο.
Η έκθεση με τίτλο «Πηλός και χρώμα» συνδυάζει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της συλλογής ευρωπαϊκής κεραμεικής του Ιδρύματος Ι. και Δ.Πασσά μαζί με 147 κεραμεικά βυζαντινού διάκοσμου, που προέρχονται από το Ιζνίκ, την Κιουτάχεια, αλλά και από διάσημα εργαστήρια της Ιταλίας και χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση σπιτιών ή στο καθημερινό τραπέζι.
Επίσης, τα 75 πολύτιμα εκθέματα ευρωπαϊκής πορσελάνης προέρχονται από τις συλλογές του ιδρύματος Πασσά, που απέκτησε το Βυζαντινό Μουσείο με 20ετές χρησιδάνειο για φύλαξη, συντήρηση και έκθεση και αποκαλύπτουν τον πλούτο, με τον οποίο διακοσμούνταν ανάκτορα και πολυτελείς ευρωπαϊκές κατοικίες της εποχής.
Η έκθεση παροτρύνει τον επισκέπτη να αναζητήσει σε Ανατολή και Δύση το τρίπτυχο της παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης των κεραμεικών προϊόντων. Από τη μια πλευρά, αυτών που κυκλοφορούν στον ελλαδικό χώρο και διατηρούν ζωντανή τη βυζαντινή μνήμη, και από την άλλη τις ευρωπαϊκες πορσελάνες που αποπνέουν τον νέο άνεμο της Ευρώπης του Διαφωτισμού, μετά τις μεγάλες ανακαλύψεις και τα υπερπόντια ταξίδια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πάτρα: Συνεχίζεται η αγωνία για την εξαφάνιση 16χρονης Λόρας – Τα social, το κινητό και το ενεχυροδανειστήριο
- Νέο πρόβλημα: Ο Ιωαννίδης τραυματίστηκε ξανά στο γόνατο
- Γροιλανδία: «Η στρατιωτική κατάληψή της από τις ΗΠΑ θα σημάνει το τέλος του ΝΑΤΟ»
- Πόσο ασφαλείς είναι οι online αγορές στις εκπτώσεις
- Συνεχίζεται η Δομή Σίτισης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης
- Σκάνδαλο Grok: Κέιτ Μίντλετον και ανήλικες «γυμνές» από τον ψηφιακό βοηθό του Έλον Μασκ – «Αποτρόπαιο»


