Εθνικό Πάρκο δημιουργείται στην περιοχή του Αμβρακικού
Εθνικό Πάρκο θεσμοθετείται και οριοθετείται στον Αμβρακικό Κόλπο με απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Το πάρκο, έκτασης 1.300 τ.χλμ., περικλείει έναν σημαντικό υγρότοπο της συνθήκης Ramsar και τον μεγαλύτερο καλαμιώνα των Βαλκανίων.
36
Εθνικό Πάρκο θεσμοθετείται και οριοθετείται στον Αμβρακικό Κόλπο με απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
Ο Αμβρακικός είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερος υγροτόπους της Ευρώπη και περιλαμβάνεται στους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς ενδιαφέροντος της Σύμβασης Ramsar, επισήμανε ο κ. Σουφλιάς. Το Εθνικό Πάρκο έχει έκταση 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου και καλύπτει εκτάσεις των νομών Πρέβεζας, Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας. Περιλαμβάνει σύνθετα οικοσυστήματα και φιλοξενεί τον μεγαλύτερο καλαμιώνα των Βαλκανίων, στη λιμνοθάλασσα Ροδιάς.
Επίσης, ο Αμβρακικός κόλπος είναι από τις πιο πλούσιες σε είδη πουλιών περιοχές στην Ελλάδα. Σήμερα έχει 294 καταγραμμένα είδη συνολικού πληθυσμού άνω των 100.000 εκ των οποίων τα 101 είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα και απαντώνται πλέον σε ελάχιστους ευρωπαϊκούς υδροβιότοπους. Στην περιοχή εντοπίζονται ακόμα 33 είδη ψαριών, 15 από τα οποία αλιεύονται (λαβράκια, κέφαλοι, γαρίδες, χέλια κλπ).
«Με την απόφαση», δήλωσε ο κ. Σουφλιάς, «στοχεύουμε στην προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου του Αμβρακικού κόλπου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου. Καθορίζουμε χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα και περιορισμούς με σκοπό να διασφαλίσουμε την βελτίωση, διατήρηση και αποκατάσταση της φύσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Επιδιώκουμε, ακόμα, την προστασία, την διατήρηση και την διαχείριση των φυσικών χαρακτηριστικών των θαλάσσιων, λιμνοθαλάσσιων, ποτάμιων, και γεωργικών οικοσυστημάτων της περιοχής και των σπάνιων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και ορνιθοπανίδας».
«Το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού κόλπου», σημείωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, «είναι η ένατη περιοχή που θεσμοθετήσαμε και οριοθετήσαμε ως Προστατευόμενη Περιοχή από τον Μάρτιο του 2004. Υπενθυμίζω ότι θεσμοθετήσαμε και οριοθετήσαμε το Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Έβρου, το Εθνικό Πάρκο δασικού συμπλέγματος Δαδιάς-Σουφλίου στον ίδιο νομό και τα Εθνικά Πάρκα στη Λίμνη Κερκίνη, στη Βόρεια Πίνδο, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, στον Υγρότοπο Αξιού-Αλιάκμονα-Γαλλικού-Λουδία-Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, στη Λίμνη Καστοριάς και στο Ψαλίδι της Κω».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Φοινικούντα: Διεκδικεί το κάμπινγκ η μητέρα του ανιψιού που προφυλακίστηκε για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη
- Ινστιτούτο Τσίπρα: Η Ελλάδα 4η ακριβότερη στην Ε.Ε. στο ρεύμα – Η αποδόμηση των ισχυρισμών Μητσοτάκη
- Το μήνυμα του Λόνι Γουόκερ από το Ντουμπάι: «Είμαι καλά, να επικοινωνείτε και να αγαπάτε τους δικούς σας»
- «Πληγωμένος» από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας
- Τομ Χανκς: Το ελληνικό διαβατήριο του γιου του, έγινε παγίδα στην Κολομβία – «Ελευθερώστε με»
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Κίνδυνος αναστολής πληρωμών – Επιβεβαιώνει η Κομισιόν επικείμενο έλεγχο για τις επιδοτήσεις


