Ύποπτη κατάθεση από το Μουσείο Γκετί σε λογαριασμό της οικογένειας Παπαδημητρίου
Μία ύποπτη κατάθεση εννέα εκατ. δολαρίων από το Μουσείο Γκετί σε λογαριασμό που φέρεται να διατηρούσαν στη Citibank Γενεύης μέλη της εφοπλιστικής οικογενείας Παπαδημητρίου αποτελεί το νέο στοιχείο στο φάκελο για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα, σύμφωνα με το Βήμα.
71
Μία ύποπτη κατάθεση -το 1998- εννέα εκατ. δολαρίων από τους υπευθύνους του Μουσείου Γκετί σε λογαριασμό που φέρεται να διατηρούσαν στην τράπεζα Citibank της Γενεύης μέλη της εφοπλιστικής οικογενείας Παπαδημητρίου αποτελεί το νέο αποκαλυπτικό στοιχείο που περιέχει ο φάκελος που σχημάτισε η Ασφάλεια Αττικής για τη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα.
Η εφημερίδα Το Βήμα γράφει την Τετάρτη ότι η δικογραφία περιλαμβάνει περίπου 30 καταθέσεις εμπλεκομένων στην υπόθεση, αστυνομικ, αλλά και στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού.
Επίσης, στον ίδιο φάκελο περιέχονται στοιχεία για έξι Έλληνες παραλήπτες μεγάλων ποσών από τις συναλλαγές που είχε το κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων μέσω της off shore εταιρείας Xoiland. Μάλιστα, στην έρευνα για το κύκλωμα της Σχοινούσας αναμένεται πλέον να συμμετάσχει και η αρμόδια Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον εύρημα θεωρούνται τα παραστατικά μιας αγοραπωλησίας αρχαίου αντικειμένου που εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για ένα άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που προέρχεται από λαθρανασκαφή στην περιοχή Μοργαντίνα της Σικελίας και το οποίο κατέληξε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην κατοχή των Σάιμς-Μιχαηλίδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, το άγαλμα αυτό επωλήθη το 1995 στο Μουσείο Γκετί αντί 18 εκατ. δολαρίων. Το Μουσείο Γκετί κατέβαλε την πρώτη δόση των εννέα εκατ. δολαρίων στους Σάιμς – Μιχαηλίδη αμέσως μετά την αγορά του αρχαίου αντικειμένου, ενώ η δεύτερη δόση φαίνεται να καταβλήθηκε το 1998, με την πληρωμή των εννέα εκατ. δολαρίων σε λογαριασμό της κ. Παπαδημητρίου στην τράπεζα της Γενεύης.
Επιπλέον, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν ότι μέσω της off shore εταιρείας Xoiland, που χρησιμοποιούσε το δίδυμο Σάιμς – Μιχαηλίδη, καταβλήθηκαν σημαντικά ποσά σε έξι Έλληνες ιδιώτες, ένας εκ των οποίων, που εμφανίζεται να έχει λάβει ποσά της τάξεως των 600.000-700.000 ευρώ, είναι ο επιστάτης της βίλας στη Σχοινούσα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Κίνδυνος αναστολής πληρωμών – Επιβεβαιώνει η Κομισιόν επικείμενο έλεγχο για τις επιδοτήσεις
- Πυρά Ανδρουλάκη κατά κυβέρνησης: Ένα στα πέντε νοικοκυριά δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους
- Γιατί ο Αταμάν «έκοψε» τον Μπόλντγουιν
- Μεγάλη Εικόνα: Φωτίζοντας τις αθέατες πλευρές της επικαιρότητας
- Βανδαλισμούς στον αύλειο χώρο του κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου καταγγέλλει ο δήμος Χερσονήσου
- Η γη της ελιάς: Μυστικά και απειλές


