Τα Eurofighters «αγκάθι» στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία
Αδιέξοδο στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στην Αυστρία. Tο Λαϊκό Κόμμα αρνείται να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους νικητές Σοσιαλδημοκράτες, εφόσον εκείνοι εμμένουν στη συγκρότηση επιτροπής για το θέμα της αγοράς 19 αεροσκαφών Eurofighter.
30
Αδιέξοδο προς το παρόν στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στην Αυστρία, αφού το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου αρνείται να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους νικητές Σοσιαλδημοκράτες, εφόσον εκείνοι εμμένουν στη συγκρότηση επιτροπής για το θέμα της αγοράς 19 αεροσκαφών Eurofighter.
Ο νικητής των εκλογών Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ συναντήθηκε εκ νέου σήμερα με τον πρόεδρο της Αυστρίας, ο οποίος του έχει δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, ο Γκουζενμπάουερ αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σούσελ χαρακτηρίζει πρόκληση την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να προχωρήσουν στη συγκρότηση δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, μία εκ των οποίων θα ασχοληθεί με την αγορά 18 αεροσκαφών Eurofighter από την απερχόμενη κυβέρνηση.
Ο Γκουζενμπάουερ δηλώνει ότι η βούληση των πολιτών είναι να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση και να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες αγοράς των αεροσκαφών.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 1ης Οκτωβρίου οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν 35,3% και 68 έδρες (επί συνόλου 183), το Λαϊκό Κόμμα με 34,3% και 66 έδρες, οι Πράσινοι 11,1% και 21 έδρες, το νέο Κόμμα των Ελευθέρων 11% και 21 έδρες, ενώ το νέο κόμμα του Γεργκ Χάιντερ έλαβε 4,1% και επτά έδρες, «πιάνοντας» οριακά το εκλογικό μέτρο του 4%.
Το νέο Κόμμα των Ελευθέρων και το νέο κόμμα του Χάιντερ προήλθαν από τη διάσπαση του αρχικού Κόμματος των Ελευθέρων του δεύτερου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Low Productivity and the Investment Gap: “Thorns” for the Greek Economy
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (10/4): Δράση με Ευρωλίγκα και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου
- ΗΠΑ: Η οργάνωση HALC πιέζει για αυστηρότερη στάση έναντι της Τουρκίας με φόντο τις θρησκευτικές ελευθερίες
- Πασχαλινό ωράριο: Πώς λειτουργούν τα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σήμερα Μεγάλη Παρασκευή
- Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ψάχνω τρόπο να φύγω από τη ζωή»
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε η πλήρης λίστα των διαιτητών
- Fuel Pass: Ανοιχτή για όλους η πλατφόρμα ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ
- Καμπανάκι από Copernicus: Οι ωκεανοί κοντά σε επίπεδα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442